Kulturkupeen

Ordets magt

∗∗∗∗

Skarp og tankevækkende.

Der har efterhånden været en hel del spillefilm om unge med muslimsk baggrund, som vokser op i Vesten. Det er ikke nemt. Den vestlige livsstil står i skærende kontrast til den muslimske patriarkalske samfundsstruktur, hvilket gør det særligt svært, ikke mindst for unge piger, at navigere mellem to meget forskellige kulturer. Som eksempel kan nævnes en film som Brylluppet(2017).

I Ordets Magt er Neila Salah(Camélia Jordana) en ung kvindelig mønsterbryder med arabisk baggrund. Hun bor med sin fraskilte mor i en lejlighed i et af de store ghetto områder uden for Paris. På trods af sine fattige kår, er hun kommet ind på jurastudiet, hvor hun bliver undervist af den racistiske og sexistiske men højt begavede og fagligt velrenommerede Pierre Mazard(Daniel Auteuil).

Pierre underviser i retorik og allerede i forbindelse med Neilas første forelæsning i faget, hvor hun kommer fem minutter for sent, ydmyger han hende med sine racistiske spydigheder foran et propfyldt auditorie. Tåkrummende og dybt ubehageligt. Neila er imidlertid ikke sådan at skræmme. Hun bliver vred og svarer igen. Nogle af eleverne optager optrinnet på mobilen, og viser det til ledelsen, som ud over at true Pierre med en fyreseddel, giver ham besked på at give Neila privatundervisning, så hun kan deltage i skolens prestigefyldte konkurrence i retorik på højeste ekvilibristiske niveau.

Ordets magt har flere lag. Først og fremmest kontrasten mellem det det åbne sekulære samfund, som vi finder i universitetsmiljøet og det lukkede arabiske med alle de regler og normer, der følger deraf. Neilas venner og familie bor i ghettoen, og har grundlæggende svært ved at forstå, hvad hun overhovedet skal med sin uddannelse. Drengene i kvarteret står og  hænger på gadehjørnerne uden arbejde. Dog arbejder hendes kæreste som Ûber-chauffør. Dernæst er der selve det retoriske lag. Sandhedens relativitet: Det handler ikke om sandheden, men evnen til at overbevise, hvilket er Pierres mantra. Men frem for alt er Ordets magt en film om et møde med to meget umage typer. En ældre selvsmagende, arrogant og gennem usympatisk kyniker, og en ung kvinde, der på trods af sin baggrund vil benytte sig af de muligheder og evner hun har, så hun kan bryde sin sociale arv. At umage par møder hinanden på film, er der ikke noget nyt i. Denne film er imidlertid skruet rigtig godt sammen med en skarp dialog, og den fik, da den havde premiere i Frankrig, en fantastisk modtagelse, hvor den lige efter premieren strøg ind på førstepladsen.

Bag filmen står den franske instruktør Yvan Attal, som har en stor film og tv-produktion bag sig.

Den prisbelønnede 68 årige Auteuil er en af fransk films største navne og har i over 40 år medvirket i en række af de mest kendte franske film lige fra Kilden i Provence og Manon og Kilden(1986) over Brøndgraverens datter (2011) til Før vinterkulden (2013). Han yder en imponerende præstation i denne rolle, hvor han overskrider alle sociale koder.

Den 26 årige Camélia Jordana har en fortid som sangerinde og nu også et gennembrud som skuespiller. Hun er et stortalent, som vi sikkert kommer til at se mere til i fremtiden.

Gå ind og se denne skarpe og tankevækkende film.

Instruktør: Yvan Attal

Fotos og trailer: Another World Entertainment

Premiere: 30. august