Kulturkupeen

Parallelle Mødre

∗∗∗∗

Medrivende drama af Pedro Almodóva.

Pedro Almodóva er den største og internationalt mest succesfulde spanske flminstruktør siden den spanske surrealist Luis Buñuel. Gang på gang har Almodóva overrasket med sine symbolske, bizarre og mystiske film som Alt om min mor(1999), Huden jeg bor i (2011) og Smerte og ære(2019) for bare at nævne nogle stykker fra hans store filmskat. Almodóva er bl.a. kendt for sine postmoderne film, som ofte foregår i homo/bi- eller transseksuelle miljøer. Her befinder vi os ikke i Parrallelle mødre. Derimod er hans unikke stil med stærke farver, humor og brug af elementer fra popkulturen fremherskende i filmen. Det kommer vi tilbage til.

Foto: SCANBOX

I Parrallelle mødre møder vi Janis(Penélope Cruz) og Ana(Milena Smit) på en fødegang i Madrid. De har tre ting til fælles. De skal begge nedkomme, de er singler og er blevet gravide uden at planlægge det. Janis er en tjekket modefotograf i slut 30erne. Ana på 17 år går i skole og kommer fra en velhavende familie, som hun har et dårligt forhold til. De to har umiddelbart ikke andet til fælles, end at de begge skal føde deres første barn.

Faren til Anas barn Arturo(Israel Elejaide) er en kendt antropolog, som arbejder med at identificere ofre for General Francos uhyrligheder under den spanske borgerkrig i 1930erne, hvor han henrettede op mod 200.000 landsmænd, og lagde dem i massegrave. Janis, der i forbindelse med sit arbejde, har fotograferet nogle af disse, mener, at hendes tipoldefar ligger i en af dem og vil gerne have vished herfor.

Foto: SCANBOX

Mange af gravene er i det virkelige liv endnu ikke åbnet. En del af filmen kredser netop omkring denne problematik. Et interessant skift af plot, i en historie om to kvinder, i vidt forskellige faser i deres liv, der mødes tilfældigt på en fødeafdeling og knytter tætte bånd.

Senere tager filmen endnu en uforudset drejning, som får stor betydning for begge kvinder.

Plakater: SCANBOX

Parallelle Mødre er, som mange andre af Pedro Almodóvars film, underholdende og original. Penélope Cruz, der ud over at kunne skrive skuespiller på sit visitkort også kan skrive instruktør, producer og model, er som altid gudesmuk og leverer en stærk præstation. Hun udstråler en særlig styrke og urkraft. Parallelle Mødre er den ottende film, hvor hun arbejder sammen med Pedro Almodóvar. Hun har gennem sin karriere vundet et hav af priser herunder en Oscar for bedste kvindelige birolle i Woody Allen’s Vicky Christina Barcelona i 2009, og er nomineret til en Oscar i 2022 for sin præstation i Parallelle Mødre.

Den 26 årige Milena Smit er glimrende som den usikre vordende mor, der ikke ønsker hjælp fra sine travle, rige forældre, men vil klare sig selv. Hun udstråler på en gang sårbarhed og livskraft.

Filmens styrke ligger ikke mindst i dens visuelle indtryk, der, som i flere andre af Almodóvas film, er domineret af stærke klare farver. I dette tilfælde fortrinsvis en dyb rød farve, som vi ser gang på¨gang i Janis lejlighed herunder i hendes indbo, tøj, mad, barnevogn, ja selv hendes rengøringshjælp er klædt i rødt. Det virker godt. Man kan ikke undgå at lægge mærke til det, og til sidst går der nærmest en sport i at spotte den røde farve.

Foto: SCANBOX

Parallelle Mødre er medrivende. Gå ind og se den.

Instruktør: Pedro Almodóva

Premiere: 3.marts 2022

Trailer: SCANBOX

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *