Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ 

Anmeldelse af Tom Harpøth.

Voldsomt drama om Bombeterror ved Boston Marathon.

Filmen Patriots Day er hverken en dokumentar eller en højdramatisk spændingsfilm, og dog. Filmen beskriver de 105 timer, der går fra den første bombe bringes til sprængning ved det traditionelle Boston Marathon i 2013, og til politiet foretager en anholdelse af den yngste af to tjetjensk-amerikanske brødre, der var afsløret af adskillige overvågningskameraer som gerningsmændene til den forfærdelige terrorhandling. Den ældste bror blev skudt og dræbt under jagten.

© Nordisk Film

Når denne anmelder tillader sig at afsløre handlingen, er det med velberåd hu. Det er jo kendt stof, som denne film er lavet af. Der er gennemgået i hundredevis af billeder og film fra overvågningskameraer, som er blevet genskabt i denne hæsblæsende og rørende film. Der er foretaget analyser og opmålinger for at denne film kunne være så korrekt som overhovedet muligt, både med hensyn til de optrædende personer og de ’locations’ der blev brugt til at genskabe de voldsomme situationer, som rystede hele verden i fire døgn.

© Nordisk Film

Skuespillere agerer virkelige personer eller personer sammensat af virkelige personer. Så vi præsenteres for de mange instanser der rykker i felten, når sådan en katastrofe finder sted. Politi, sikkerhedsfolk, beredskabsfolk, ambulancefolk, brandfolk, atleter der kommer i mål, og ikke mindst almindelige tilskuere som reagerer med udpræget empati, åbenhed og kærlighed. Alle prøver at hjælpe. Det er det rørende og gribende element i filmen: Boston Citys umiddelbare og spontane reaktion. Og det afspejler den virkelighed der var omkring terrorbomberne: Solidariteten vokser minut for minut, time for time, dag for dag. Vi følger ofre til hospitalerne, ser deres bekymringer og sår, forældre mister kontakt med deres børn, men alle er enige om at kærligheden til medmennesket er den største kraft. Større end terror og had.

© Nordisk Film

Filmen benytter sig også af originale optagelser fra videokameraer i lokalområdet, og derved introduceres der dokumentariske elementer i denne spændingsfilm. For det er en spændende jagt på terrorister, der udspiller sig på det hvide lærred. Vi følger både politiet og de to terrorister på tætteste hold, og det giver anledning til nærkamp i en meget voldsom grad. Her kammer filmen over i en meget voldsom række af skud- og bombeepisoder, som selvom de sikkert er realistiske nok, har fået en overvægt i filmen som gør den til en næsten for voldsom spændingsfilm. Man kunne godt have kortet filmen af med de sidste hæsblæsende 20 minutter.

Men alle spiller med en indlevelse, som gør filmen troværdig, seværdig og meget spændende.

© Nordisk Film

Titel: Patriots Day (2016)
Instruktion: Peter Berg
Premiere: 16/3.2017
Varighed: 133 min.
Censur: over  15 år