Kulturkupeen

Skønheden og Udyret

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Flot spillefilmsversion af Skønheden og Udyret.

Den måtte jo komme. En spillefilms version af Disneys elskede og tidløse tegnefilm Skønheden og Udyret fra 1991. Det er der blevet en visuel storslået og rørende filmmusical ud af med de kendte ørehængere og tre nye sange.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Skønheden og Udyret er historien om at ægte skønhed findes i det indre og ikke i det ydre. Eventyret har rødder i et fransk folkeeventyr (La belle et la bête), udgivet første gang af Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve i 1740. Det er eventyret om en arrogant og usympatisk prins(Dan Stevens), der bor på et kæmpe slot. Han lever i vild luksus omgivet af et væld af rygklappere og tjenende ånder. En dag kommer der en troldkvinde forbi og søger om ly for snestormen. Prinsen sender hende på porten, og hun kaster en forbandelse over ham og slottets ansatte, der bliver tryllet om til ting som en kandelaber, et ur, en tekande og et klædeskab.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Kun prinsens rene hjerte kan ophæve forbandelsen. Han tager Belle(Emma Watson) en modig, smuk og selvstændig ung kvinde til fange og spærrer hende inde på slottet. Snart opdager hun, at der gemmer sig et godt hjerte og en sand prins bag udyrets ydre.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Filmen har mange flotte scener i stærke klare farver med et hav af medvirkende. En af de første foregår på et marked i en by i Frankrig, hvor Belle bor med sin far Maurice( Kevin Kline). Her er liv, sang og glade dage, og vi bliver præsenteret for et væld af forskellige karakterer herunder Belles beundrer Gaston, som med alle kneb forgæves prøver at fange hendes interesse. God start.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Bag filmen står den prisbelønnede instruktør Bill Condon. Han understreger betydningen af den rivende tekniske udvikling, der er sket i de 25 år, der er mellem de to film. Han siger: Now it is possible, for the first time, to create a photo-real version of a talking teacup. Man må give ham ret. Teknikken er imponerende. Filmens vises I 3D, hvilket understreger filmens magiske univers.

Emma Watson, som er specielt kendt fra Harry Potter universet, er godt casted som den modige Belle. Hun spiller med en en ynde og friskhed, en rigtig heltinde, som er godheden selv, men samtidig har en stærk vilje og ikke lader sig kue. I bund og grund en moderne kvinde, som er videbegærlig og belæst, og som er langt mere interesseret i at udforske verden end at blive gift.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Prinsen/Udyret spilles af Dan Stevens nok mest kendt for sin rolle som Matthew Crawley i Downton Abbey.

Filmen er visse steder ret uhyggelig. Det gælder ikke mindst i nogle af scenerne på det forheksede slot og nogle scener, hvor et ulvekobbel forfølger karaktererne i skoven. Filmen kan derfor ikke anbefales for mindre børn.

Skønheden og Udyret er indbegrebet af en overdådig og teknisk flot lavet Disney film. Man kan indvende, at der ikke rent indholdsmæssigt er sket megen fornyelse i forhold til tegnefilmen fra 1991, men det har iflg.instruktøren heller ikke været intentionen. Eneste anke herfra er, at filmen er for lang. 2 timer og 9 minutter er mere end den kan bære. Tegnefilmen varer 1 time og 24 minutter. Det havde efter min mening også været mere passende til spillefilms versionen.

Instruktør: Bill Condon

Trailer:The Walt Disney Company Nordic

 

Premiere: 16. marts 2017