Kulturkupeen

Performance fra Østrig i Dansehallerne

 ∗ ∗ ∗ ∗
/Ulla Strømberg.

The old testament according to The Loose Collective.

Syv aktører klædt i nydeligt konfektionstøj. Hverdagstøj til herrer og damer fra 1980erne indfarvet! Som englefigurer med markante, fyldige frisurer bevæger de sig inden for et register, der om ikke er begrænset – så dog alt for sjældent bliver til regulær dans. Det meste bliver en vaden rundt som dyr og ting fra Noahs ark. Kamel, fugl, trillebør – og mange andre symboler hentet fra det gamle testamente.

pressebillede

pressebillede

Det er vor store fælles kulturarv, der er udgangspunkt og omdrejningsnøglen. Det Gamle Testamente. Musikken, som suppleres af aktørernes guitarer i alle størrelser, spreder sig imellem religiøse toner og hård rock – mens mellemlejet vist kaldes for post punk. Musikken fungerer og sejrer over resten.
Når overskriften er performance, er alt tilladt. Derfor ingen bebrejdelser om manglende dans. Men da tre af personerne, som spankulerende storke i Nilen (?), endelig viser, hvad de også kan som dansere, bliver harmonien sat i centrum. Ellers er der brutale sammenstød imellem sangtekster og ageren: ”Der må være en grund til, hvorfor vi er her” siges og synges på engelsk med masser af referencer til Det Gamle Testamente. Hvert ord får sin egen henvisning, så det bliver komisk med de små tal, der ind imellem skubber hovedteksten til side.
Der er hverken en udviklingshistorie eller andre dramaturgiske kneb. Lidt uregerligt er vel det nærmeste, man kommer en karakteristik.
Som en sidebemærkning er de sidste ti minutter. En af sangerne forsøger at få publikum til at istemme: I will wash you, make you clean with my tears. Det mislykkes på grund af bevidst manglende instruktion, men hvorfor? Vi kommer det ikke nærmere. Svaret blæser i vinden. Hvad vil de egentlig, disse engleagtige væsener?
Le ad os – eller redde os?

The Loose Collective er baseret i Østrig og har vundet en pris for netop denne forestilling.
Blev vist d.12. og d.13. november 2014 i Dansehallerne.
Men hold øje med stedet:

www.Dansehallerne.dk