Kulturkupeen

Tjeckov som nycirkus – DONKA

∗∗∗∗∗

/Ulla Strømberg.

Suverænt nycirkus på Republique.

Sådan skal det være. Smukt at skue, lettere ironisk og på sjovt cirkussprog allerede fra starten. Efter en rum tid går artisterne endelig i højden og fastholder fortællingens dobbeltbundne finurlighed. Samtidigt er aktørerne beundringsværdige i færdighederne.

Donka_trapez_Viviana Cangialosi presse[1]

(pressefoto)

Det er ikke fordi der er så meget nyt i Compagnia Finzi Pascas teknik. De gør deres ny-cirkus-arbejde med lagner, ringe og gynger med et dejligt overskud. For sådan er det jo, der er mere slid end sjæl og mere færdighed end kunst.

Republiques ene leder H.C. Gimpel har kastet sin kærlighed på Kompagniet og fik den store Dali-forestilling til Tivoli forrige år. Denne gang er det en mere håndterlig oplevelse med udgangspunkt i Tjechov. Men så meget russisk dramatik er der nu heller ikke. ”Konstantin is dead” – råbes ud nogle gange, og vi nikker genkendende og indforstået til slutscenen i ”Mågen”. Så er den intellektualisme på plads. ”De tre søstre” bliver blot til nogle smukke kvinder i hvide flæsekjoler, der kan stige til vejrs og gynge. Men stemningerne er der. Ramt lige på kornet. Også i slutscenen, som bliver et flertydigt portræt af forfatteren Anton Tjechov, der alt for tidligt døde af tuberkulose. Det giver i øvrigt næring til en lang scene på hospital, hvor nycirkus-tricks i flere varianter kommer til deres ret.

Midt i al livets elendighed er nycirkus af denne kaliber en vidunderlig gave. Man læner sig tilbage og får sendende poetiske billeder med og uden tydelige referencer, så det er en fryd.

Eneste anke: der var ikke noget program, så husk at printe fra hjemmesiden, hvor der er masser af baggrundsmateriale. Forestillingen kan anbefales uanset politisk og litterært ståsted.

Spillested: Republique, Store Scene,  premiere i dk, 13.11.2014

Spilles indtil 6.12.2014

Spilletid: tir-fre kl. 20, lør kl. 14 + 20, søn kl. 15

Manuskript og iscenesættelse: Daniele Finzi Pasca

Musikalsk komposition og bearbejdelse: Maria Bonzanigo

Kunstnerisk konsulent: Antonio Vergamini

Scenografi: Hugo Gargiulo

Kreativ producent: Julie Hamelin

www.republique.dk