Kulturkupeen

Petite Maman

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gådefuld og bevægende.

Hvem har ikke tænkt på at kunne rejse i tid.  At kunne møde sin familie, som ikke er mere, mange generationer tilbage. Tale med dem og blive klogere på deres, men ikke mindst eget liv og hvad man er rundet af. Eller at kunne se ind i krystalkuglen, hvordan verden kommer til at se ud, når ens olde og tipoldebørn har overtaget kloden. Ikke sådan som man ser i diverse storfilm, som Tilbage til Fremtiden, men mere intimt og vedkommende.

Petite Maman handler på finurlig vis om en rejse tilbage i tiden. Dog ikke mange år. Kun en generation.

Foto: Angel Films

Da den otte årige Nelly(Joséphine Sanz) mister sin elskede mormor, flytter hun med sin mor Marion(Gabrielle Santz) og far(Stéphane Varupenne) nogle dage ind i mormorens store gamle hus, for at tømme det og gøre huset klar til salg. Huset ligger smukt med skoven i baghaven.

Filmens kerne er et møde og et venskab mellem den sørgende Nelly på otte år og den gådefulde pige Marion(Gabrielle Sanz), der bor tæt på i et stort hus, der minder påfaldende meget om Nellys mormors. Mellem de to udvikler der sig et helt særligt venskab, hvor fortid og nutid smelter sammen og aldersforskellen mellem dem udviskes.

Plakat : Angel films

Petite Maman  er en ny måde at fortælle om tidsrejser på. Min umiddelbare reaktion, da jeg så filmen var, at det konkrete venskab mellem de to piger på mange måder virker helt normalt . Uden at skulle spoile handlingen, kan man dog sige, at filmen bygger på en speciel konstruktion, hvor selve tidsbegrebet udviskes. Kernen i filmen er ikke selve tidsrejsen, men den tid Marion og Nelly tilbringer sammen. Deres møde eliminerer en virkelig generationskløft.

En ting, der slog mig, var, at Nellys forældre ikke går mere aktivt ind i at støtte Nelly i hendes sorg. Moren tager tynget af egen sorg pludselig hjem og faren fortsætter, som om intet var hændt, ufortrødent oprydningen. Vi overværer kun meget få samtaler, hvor forældrene går aktivt ind i Nellys kvaler. Hun må klare det selv. Meget udansk.

Børnene Joséphine Sanz og Gabrielle Sanz spiller med stor indlevelse deres roller som respektive Nelly og Marion. I det virkelige liv er de tvillinger, og de ligner også hinanden på en prik.

Petite Maman er en gådefuld og bevægende film om børn i sorg. På trods af det alvorlige emne er den ikke tyngende men både opløftende og fantasifuld.

Filmen har helt fortjent vundet mange priser i 2021 og 2022.

Tag de større børn med ind og se filmen. Der er meget at tale om bagefter.

Premiere: 20. januar 2022

Instruktør: Céline Sciamma

Trailer: Angel Films
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.