Kulturkupeen

Picasso og kærligheden på Arken.

6 stjerner.

Anmeldelse af  Ulla Strømberg.

Elsket af Picasso – Kærlighedens magt. Arken.

Selvfølgelig skal Picasso have 6 stjerner, uanset hvad. Men udstillingen på Arken fortjerner også 6 stjerner og stor anerkendelse, da perspektivet er nyt og interessant. Vi ved, at Picasso var en dameven, at han skiftede samlevere ud hen igennem årene, at han fik børn med flere kvinder, og at det erotiserende blev mere og mere markant i de aftryk, som den letflydende pensel afsatte. Men på Arken vender man problemstillingen lidt på hovedet, og tager med #MeToo og den nycementerede feminismen i baglommen, men uden pegefingre, udgangspunkt i Picassos kvinder for at undersøge, hvordan de på den ene og anden må kan genfindes i billedværkerne. Det er en anderledes tilgang og skaber nye perspektiver og eftertænksomhed.

Ved en stor indsats er det lykkedes at låne mere end 40 værker ( malerier, skulpturer og grafiske arbejder) fra Picasso Museet i Paris, dette smukke museum, som genåbnede for 5 år siden i Marais kvarteret.  De 37 malerier, hvoraf  mange faktisk er ret ukendte, hænger nu på væggene i Ishøj. Der suppleres med både ikoniske og ukendte fotografier og andre arkivalier. Flot og stilfærdigt. Udstillingskonceptet overdøver aldrig værkerne.

Picasso er som kunstner næsten uudtømmelig som inspirationskilde. Samtidig er han en vidunderlig eksponent for det 20. århundrede, hvor han på forskellige tidspunkter inddrog nogle problemstillinger, som lå i tiden. Fra det hjemlige, det nostalgiske, over det erotiske til krigens grusomheder, eksemplificeret i bl.a. Guernica i 1937.

Ophængningen på Arken er forholdsvis kronologisk og følger kvinderne Olga, Marie-Thérèse, Dora, Francoise og Jacqueline Roque, der var gift med Picasso ved dennes død i 1973.

Ved de første øjekast er det ikke muligt at afgøre, om det er kvinderne eller simpelthen den indre inspiration, der får Picassos oeuvre til at flytte sig. Men uanset hvad, så er udstillingen som et helt nyt møde med Picassos kunst. Værkerne bliver mere personlige nu, hvor de mere eller mindre abstrakte kroppe refererer tilbage til virkeligheden og hænger side om side med næsten nuttede børneafbildninger. Se, det er også en lidt ukendt side af Picasso, for normalt kendes højst et par af hans børn på billederne.

I følge de korte biografier i kataloget er der mindst to af kvinderne i Picassos liv, som efter hans død begår selvmord!

Kataloget følger udstillingen og er suppleret  med nogle udenlandske artikler.

Så der er kun én ting at sige: tag til Arken og se værker, der ikke hver dag hænger hverken i Ishøj  – eller for den sags skyld på væggene i alverdens Picasso-museer.

Arken slog i den forgangne vintersæson alle rekorder med Van Gogh udstillingen. Der er grund til at tro,  at Arken med “Elsket af Picasso – Kærlighedens magt”  kan overgå sig selv.

Til og med 23.2.2020.

www.arken.dk

( Anmeldelsen er kort og mangler billeder – stadig på grund af dårlig højre hånd, beklager.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *