Kulturkupeen

Pigen der fortalte film

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vi befinder os i en afsides lille minelandsby midt i Chiles ubarmhjertige Atacama-ørken. Her bor den unge Maria(Bérnénice Bejo) med sine forældre og tre brødre. De er fattige. Moren er hjemmegående, keder sig og lader sig adsprede af Soap Operas på tv. Faren arbejder, som en stor del af landsbyens mænd, i en nærliggende store mine.

Der er ét lyspunkt i familiens hårde og trivielle liv. Den lokale biograf. Her vises der film med berømte skuespillere som John Wayne, Cary Grant, Audrey Hepburn og Catherine Deneuve. Man kan man drømme sig til et andet liv og håbe, at man trods alle odds, måske en dag selv vil få det.

Plakat: SCANBOX

En dag sker der en eksplosion i minen. Faren (Antonio de la Torre) mister førligheden og må se frem til et liv i rullestol. Livet bliver endnu hårdere for familien, og på et tidspunkt, er der kun råd til at sende et familiemedlem i biografen. Det bliver Maria, som har et stort talent som historiefortæller. Når hun kommer hjem fra biografen genfortæller hun udførligt filmens handling til familien. Hendes fortællinger bliver snart samlingspunkt ikke kun for den snævre familie, men for hele landsbyen.

Moren(Bérénice Bejo) har efter sin mands ulykke svært ved at acceptere, at skulle være ene forsørger for familien. Hun har altid drømt om at blive skuespiller, og en dag tager hun uden et ord bussen til en større by for at prøve lykken på de skrå brædder. En tung og gribende scene, hvor børnene ser hende køre bort i bussen. Maria må som eneste datter i huset påtage sig alle de huslige pligter. Samtidig fortsætter hun med af genfortælle film.

Foto: SCANBOX

Årene går, og Marias liv ændres i takt med den politiske uro i landet. Der er mere end nogensinde før behov for eskapisme og håb.

Pigen der fortalte film giver et fint billede af 60erne og 70ernes Chile. En periode med voldsomme samfundsændringer. Man kan ikke lade være med at blive grebet af de skæbner filmen omhandler.

Samtidig er filmen en hyldest til film generelt. En slags tidsmaskine, der kan føre os frem og tilbage i tiden, og som med sine historier kan samle os og give trøst, håb og glæde i svære tider, netop som vi ser i filmen her.

Foto: SCANBOX

Bag filmen står danske Lone Scherfig som har en række succesfyldte film og tv-serier på samvittigheden f.eks tv-serierne TAXA og Krøniken og danske film som Italiensk for Begyndere og Hjemvé. Hun befandt sig under optagelserne til Pigen der fortalte film seks måneder i en forladt mineby i Chile.

Over en kam er der gode skuespilpræstationer ikke mindst yder hovedpersonen Bérnénice Bejo som byens historiefortæller en flot indsats.

En rørende og velspillet film.

Premiere: 2. Maj 2024

Trailer: SCANBOX

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *