Menu Luk

Prøven

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Fængslende rumænsk drama om en far i et etisk dilemma.

Der ser ikke rart ud i den trøstesløse by Cluj i det nordvestlige Rumænien. Byen er stadigvæk præget af kommunistæraens ensartede kummerlighed. Bygningerne er nedslidte selv hospitalet, hvor vores hovedkarakter lægen Romeo Aldea(Adrian Titieni) arbejder ser udtjent, trist og nærmest faldefærdigt ud. Man har ikke just lyst til at blive indlagt et sådant sted.

Prøven giver os et godt indblik i, hvor stor forskel, der er på EU landene både økonomisk og kulturelt. Vi ved det jo godt, men med den rumænske stjerne instruktør Christian Mungius psykologiske drama Prøven, får vi det lige godt slået fast med syvtommer søm.

Foto: Camera Film

I første scene bliver der kastet en sten ind gennem vinduet i en lille lejlighed i Cluj.Vi fornemmer at der er tale om mere end rene drengestreger, hvilket vi bliver bekræftet i senere. I lejligheden bor Romeo med sin kone Magda(Lis Bugnar) og deres begavede datter Eliza(Maria Dragus) på 17 år. Magda, der arbejder på et bibliotek, har en udiagnosticeret depression. Med god grund kunne man fristet til at sige. Romeo har været hende utro med en af hans tidligere patienter Sandra(Malina Manovici) i over et år, og Eliza afslutter snart gymnasiet og flytter efter planen til England, hvor hun har fået et scholarship på et prestigefyldt universitet, hvis hun klarer sine afsluttende eksaminer med et tilstrækkeligt højt gennemsnit. Det skulle under normale omstændigheder ikke være noget problem for Elizabeth. Hun yder altid flotte præstationer.

Dagen før hun skal til eksamen bliver Eliza udsat for et voldtægtsforsøg på vej til skole. Hun er i chok og dybt rystet, og det er derfor svært for hende at gennemføre sin eksamen. Romeo er meget opsat på, at hun skal rejse til England, hvor hun kan få et bedre liv end hun kan i Rumænien. Både han og Magda fortryder bitterligt, at de som unge blev i Rumænien, fordi de naivt håbede på en bedre fremtid for deres hjemland.

Foto: Camera Film

For at få Eliza til at bestå prøverne og dermed blive optaget på universitetet i England, tyr den ellers retskafne Romeo til de i Rumænien gængse metoder for at omgå systemet. Vennetjenester og korruption. Vi lever i denne verden. Somme tider må vi kæmpe med deres egne våben. Nogen gange er det resultatet der tæller siger han til sin bestyrtede datter, da han beder hende om at snyde til eksamen.

Tempoet er langsomt i dette  intense drama, der nærmest holder os fast i et skruestik. Prøven vækker mindelser om Michael Hanekes dystre film, og Maria Dragus, som spiller Eliza i filmen, spillede også med i Hanekes Det hvide bånd(2009).

Det overordnede indtryk af filmen er trøstesløshed. Ikke just en god reklame for det rumænske samfund. Selv om vi befinder os i de øvre samfundslag, bor familien i en lille nedslidt lejlighed i en trist og grå betonblok. Vi er vidne til et dysfunktionelt samfund, der er gennemsyret af korruption.

Foto: Camera Film

Adrian Titieni er fremragende som Romeo. Han spiller med stor overbevisning en mand, som føler sig nødsaget til at indordne sig samfundets spilleregler, selv om det moralsk er ham meget imod. Lis Bugnar som den forsmåede Magda og Maria Dragus som Eliza gør det også godt. Man tror på dem. Ja man har empati for hele familien, og kan ikke lade være med at tænke. Hvor langt ville man ikke selv gå for sine børn?

Visuelt er farverne holdt i brune, grå og gule nuancer, hvilket er med til at understrege det triste og trøstesløse look.

Foto: Camera Film

Christian Mungiu modtog sidste år fuldt fortjent instruktørprisen for Prøven på Cannesfestivalen. I 2007 modtog han som den første rumænske instruktør Guldpalmen i Cannes for 4 måneder,3 uger og 2 dage. Meget tyder på, at vi kommer til at se meget mere til hans film fremover.

Instruktør: Christian Mungiu

Trailer: Camera Film

 

Premiere: 11. maj 2016