Kulturkupeen

Revytid – de kommende ugers danske revyer-premierer – 2023.

Anbefalinger af Ulla Strømberg.

Revytid – de kommende ugers danske revyer-premierer – 2023.

Indrømmet, jeg elsker den satiriske, danske revy, når den er velspillet og overskudsagtig.  Men det er jo som med alt andet, man ved aldrig, hvornår det går i hak.

Derfor er årets Cirkusrevy med nye mennesker ved roret en stor glæde at kunne reklamere for. Der fart på og elegance over de meget velspillende skuespillere dirigeret af Joy-Maria Frederiksen. At der så tillige er seks danse- og syngepiger er for mig overflødig og unødig pynt.

Cirkusrevyen 2023.
Bodil Jørgensen og Niels Olsen. Tegning af Claus Seidel.

Flere i den tidligere stab fra Dyrehaven er med Lisbet Dahl og James Price i spidsen draget til Tivoli, som nu, få dage før premieren, har afsløret i hvilken retning revyen går. Den synes at blive Lisbet Dahl Classic  – og det er heller ikke så dumt.

 

Irmapigen. 128 år gl. Lisbet Dahl. Tivolirevyen, 2023. Pressefoto fra en prøve.

Hun har allerede afsløret en lille, lettere forhutlet, 128 år gammel Irma-pige med knald gult hår. Heldigvis tager Lisbet Dahl også den gamle habit på og forvandler sig endnu engang til Lars Lykke Rasmussen. Han var faktisk slidt op som revyoffer for få år siden. Der var til sidst ikke meget spræl i ham, men nu som udenrigsminister med masser af (nødvendige!) rejser på samvittigheden, har han løftet hovedet, og det skal Tivolirevyen nok få noget ud af.

Årets Tivolirevy. Lisbet Dahl som Lars Lykke Rasmussen. 2023. Pressefoto fra en prøve.

 

Der er premiere d.1.6.  80 procent af billetterne er allerede solgt.

Stridsøkserne imellem Cirkusrevyen og Tivolirevyen synes at være lagt ned. Samtidigt ved vi alle nu efter gårsdagens sundhedspressemøder, at det danske rige ikke fattes penge, så der skal nok være råd og plads til begge revyer, men det er nok de samme mennesker, som bare må se det hele.

Ude i det ganske land er der heldigvis også mange ihærdige revysjæle, som bare ikke kan lade være at spille og skrive tekster. I år vil jeg forsøge at nå flere revyer end sidste år, men må nok af økonomiske grunde nøjes med dem omkring København og Nordsjælland samt et par smutture, en til Hjørring, som har en lang tradition og fejrer jubilæum i år – og tillige en tur til Svendborg med Rottefælden. Men så er sommerbudgettet også brugt op.

Svendborg Revyen, 2022. Tegning af Claus Seidel. Medv. Jan Schou som Dronningen.

Historien bag den danske revy

Den danske revy er lidt speciel: Det begyndte i 1849 på Casino i Amaliegade, det nye teater. Her stod Erik Bøgh for den første revy i Danmark karakteriseret ved, at numrene så tilbage på året, der randt ud i en kontinuerlig handling. Det med handling blev siden fraveget. En ny tid, en ny frihed gjorde det i øvrigt muligt at tale frit om politik. Men det var først i 1870erne, at revyen som genre stabiliserede sig, også uden for hovedstaden.

Forsiden fra en nyere bog om Liva Weel – anmeldt her på kulturkupeen.dk.

I mellemkrigstiden var behovet for underholdning skruet op til uanede højder, og med kunstnere som Liva Weel, Oswald Helmuth og skribent PH må det have været fantastisk uanset hvor, de optrådte. For ingen var trofaste mod hverken teatre eller teaterdirektører: Der blev spillet på  Dagmar, Nørrebro, Bellevue, i Cirkusrevyen- og sikkert også andre steder.  Teater, revy og underholdning var eleksir for befolkningen.

Som bekendt er dansk teater statsstøttet med over en milliard kroner årligt – herunder halvdelen til Det Kongelige Teater.  Men revygenren anses ikke for kunst af embedsværk og politikere og skal derfor klare sig på markedsvilkår. Det er mere end diskutabelt. Derfor er synes der endnu mere grund til at støtte op om de danske revyer  og måske også spare sammen til  at købe middagen, som flere revyer serverer først.

Bornholms Sommerrevy, 2021. I Kyllingemoderen. Pressefoto.

Nedenfor følger den liste, som sammenslutningen Revy Danmark  har på sin hjemmeside. Herfra kan man jo selv gå videre. God fornøjelse.

Bakkens Hvile bakkenshvile.dk 30.maj 2023
Bornholms Sommerrevy bornholmssommerrevy.dk 28. juni 2023
Cirkusrevyen cirkusrevyen.dk 11. maj 2023
EsbjergRevyen esbjergrevyen.dk 1. februar 2023
Ganløse Revy ganlosekro.dk 11. juni 2023
Græsted Revyen graestedkro.dk 9. juni 2023
Hjørring revyen hjoerring-revyen.dk 10. juni 2023
Menstrup Revyen menstrupkro.dk Info følger
Nykøbing Falster Revyen nyk-revy.dk 8. juni 2023
Odense Sommerrevy odensesommerrevy.dk 4. maj 2023
Odsherred Sommerrevy odsherredsommerrevy.dk 27. juni 2023
Pejseshow pejseshow.dk Info følger
Randers Revyen randersrevyen.dk Info følger
Revyen i Helsingør revyenihelsingor.dk 31. maj 2023
Revyperler revyperler.dk 9. juni 2023
RevyRaketten Info følger
Schou-Tur i Herning oestergaardshotel.dk 27. oktober 2023
STAND-UP REVYEN standuprevy.dk Info følger
Svendborg SommerRevy, Rottefælden svendborgsommerrevy.dk 7. juni 2023
Sønderborg Sommer Revy Show sommerrevy.dk 3. juni 2023
Aalborg Vinter Show akkc.dk Info følger

Tivoli-revyen                                                      www.tivoli.dk                                       1. juni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *