Kulturkupeen

ROM

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gerda(Bodil Jørgensen) og Kristoffer (Kristian Halken), som har arbejdet som postbud hele livet og lige er blevet pensioneret, har været gift i 40 år. Det skal fejres, og de tager på kærestetur til Rom, hvor Gerda som ung gik på kunstskole.

De indlogerer sig midt i byen på et lille hyggeligt hotel med den skønneste udsigt over Den evige stad. Alt ånder idyl, og man kommer til at tænke på  William Wylers filmklassiker Prinsessen holder fridag, som netop foregår i Rom og har Audrey Hepburn i hovedrollen, som hun i øvrigt vandt en Oscar for.

Foto: Scanbox

Kristoffers kuffert er ikke kommet med på bagagebåndet fra flyet. Han bliver tilbage på hotelværelset for at vente på, at den bliver sendt dertil. Gerda bevæger sig alene ud i byen for at genopleve nogle af de steder, hun holdt meget af, da hun boede dér.

Pludselig støder hun på en gammel flamme, hendes karismatiske svenske kunstlærer Johannes (Rolf Lassgård) fra dengang, hun boede i Rom. Han bor stadig i byen. Gammel kærlighed ruster som bekendt ikke, og snart føler Kristoffer sig som tredje hjul på sin egen bryllupsrejse.

Foto: Scanbox

Et sådant møde mellem to tidligere kærester vil ofte afstedkomme en refleksion over, hvordan man har levet sit liv, drømmene man havde dengang, om de blev indfriet, og hvor man befinder sig nu. Gerda siger et sted i filmen. For fanden hvor jeg levede. Jeg var 22 år og i Rom, og jeg gjorde det, jeg elskede allermest. Jeg var ved at eksplodere af liv.

Rejsen til Rom er for Gerda en tur Down Memory Lane. Hun mindes de steder, hun har været i byen, da hun var ung, og ikke mindst hendes stormombruste forhold til Johannes. Byen er som altid en skøn kulisse. Man får en ubærlig lyst til at tage første fly derned.

Foto: Scanbox

Bodil Jørgensen yder som sædvanlig en flot præstation, her i filmen som Gerda. Hun har en helt særlig udstråling. Gerda er den sindige jyde, der hviler i sig selv, men da hun ved mødet med Johannes konfronteres med sin fortid, dukker der sider op af hende, som hun helt havde glemt. Kristian Halken er også glimrende som hendes pensionerede ægtemand, der fornemmer at hans bundsolide og sindige kone skjuler noget for ham. De to har tidligere spillet sammen i tv-serien Badehotellet, hvor de også dannede par.

Foto: Scanbox

ROM er et feel-good drama om mødet med fortiden. Filmen tager i slutningen en drejning, som virker lige lovlig overdreven og urealistisk. Men bortset herfra er ROM en fin lille komedie.

Instruktør: Niclas Bendixen

Premiere: 22. februar 2024

Spilletid: 1 time og 40 minutte

Distribution: Scanbox Entertainment

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *