Kulturkupeen

Sandheden

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Underholdende og velspillet.

Catherine Deneuve er en af fransk films Grandes Dames. En titel hun deler med Simone Signoret, Jeanne Moreau, Isabelle Hubert, Juliette Binoche med flere. I en alder af snart 77 år er hun stadig lige aktiv. Hun startede sin karriere i 1957 som kun 14 årig. Den rækker således mere end 60 år tilbage med klassikere som Pigen med Paraplyerne(1964), Dagens Skønhed(1967) og Den sidste Metro(1980). Siden er det blevet til et utal af film og priser. Senest har vi kunnet se hende i Familiefesten(2019).

Foto: Øst for Paradis

I Sandheden spiller Deneuve kvinden Fabienne, en feteret ældre skuespillerinde, der har modtaget en Cesar for sin sidste film, er i færd med at indspille en ny samtidig med, at hun lige har udgivet sine erindringer. I første scene ser vi hende storrygende blive interviewet i anledning af bogudgivelsen hjemme i sit store hus i Paris. Hvilken skuespillers dna har De især i Dem? spørger journalisten. Ingen i Frankrig svarer hun hovedrystende samtidig med, at hun puster en sky af cigaretrøg ud i lokalet. Man fornemmer, at vi har at gøre med en selvbevidst kvinde. Et indtryk man i øvrigt får bekræftet efterhånden som filmen skrider frem. Udenfor ser man et ægtepar og deres datter komme gående op ad havegangen. Det er Fabiennes datter Lumir(Juliette Binoche), hendes svigersøn Hank(Ethan Hawke) og barnebarnet Charlotte(Clémentine Grenier). De bor i New York og er fløjet til Paris i anledning af udgivelsen af Fabiennes erindringer.

Foto: Øst for Paradis

Kernen i filmen er opgøret mellem mor og datter. Ifølge Lumir har der ikke været megen kærlighed i hendes opvækst. Da Charlotte konfronterer sin mor med, at hun i sine erindringer har pyntet gevaldigt på sin egen formåen og beskrevet sig selv som en kærlig og opofrende mor, svarer Fabienne tørt. Jeg er skuespiller. Den nøgne sandhed er uinteressant. Det er min bog og mine minder.

Meget symbolsk foregår filmen om efteråret, bladene bliver gule og falder af træerne. Tiden er knap også  for Fabienne, selv om hun forsøger ikke at lade sig mærke med det.

Som et meta-lag i filmen ser vi Fabienne i gang med optagelserne på en ny Science Fiction- film. Hun inviterer familien med på settet. Ind imellem kan hun have lidt svært ved at huske replikker. Alderen trykker, men hun nægter at lade sig mærke med det.

Foto: Øst for Paradis

Filmen er meget fransk med masser af tale og lidt action. Den rammer sit publikum bredt, ikke mindst med temaerne om at være i sit livs efterår, de svære nære relationer og hvad der er sandt og hvad der er fortrængt. Emner mange af os kan relatere til. Elsker du dig selv, eller er det filmen du elsker spørger Lumir lakonisk sin mor om, den dag hun overværer optagelserne af Science Fiction- filmen.  Lumir ville have været skuespiller. Hun blev det aldrig, så det må være hårdt at stå i skyggen af mig siger Fabienne henkastet et sted i filmen. Sandheden er imidlertid ikke bare en alvorlig film, den er også sjov.

Den japanske stjerne instruktør og Guld-palmevinder, Kore-Eda Hirokazu, der står bag filmen siger: Jeg ønskede at lave en film, som ikke bare ville være seriøs men også humoristisk, og hvor drama og komedie kunne eksistere på samme tid, ligesom de gør i det virkelige liv. Det er lykkedes for ham.

Catherine Deneuve er stadig gudeskøn. Hun er i fin form, og hendes komiske  talent kommer til sin ret i filmen. Hun leverer en flot præstation som Fabienne. Ligeså gør Juliette Binoche som den sårede Lumir.

Sandheden er underholdende og velspillet.

Instruktør: Kore-Eda Hirokazu
Trailer: Øst for Paradis

Premiere: 8.oktober

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *