Menu Luk

Sangen fra havet

∗∗∗∗∗

Poetisk og smuk tegnefilm.

Sangen fra havet er ikke mindre end en fantastisk tegnefilm. Den tager udgangspunkt i de irske folkeeventyr, som bl.a. fortæller om de mytiske Sekies, der lever som sæler i havet og som mennesker på land.

I et fjerntliggende forblæst fyrtårn på den irske kyst bor fyrmester Conor med sin kone Bronach og deres lille søn Ben. Bronach er højgravid og efter at have født en lille pige Saoirse, går hun ud i vandet og forsvinder i bølgerne. En scene, der nok vil være lidt hård kost for mindre børn. Conor er sønderknust, og Ben der tror, at Saoirse er skyld morens død lader al sin frustration gå ud over sin lillesøster. Historien kommer rigtig i gang, da børnene meget mod deres vilje flytter med deres farmor til byen. Allerede efter få dage i byen flygter de hjem til deres far. Det er på denne lange og farefulde rejse, at vi møder et væld af overnaturlige væsner i form af feer, en heks, en mand med et kilometer langt skæg, mærkværdige forstenede grotteboere, der kan vækkes til live m.m. Samtidig går det langsomt op for Ben, at hans søster, han hidtil kun har haft foragt for, er i besiddelse af nogle helt specielle magiske kræfter.

Foto: SF film

Historien er vild og flagrende. Den irske instruktør Tom Moores står bag filmen. Han blev nomineret til en Oscar for sin tidligere tegnefilm Brendan og hemmelighedernes bog(2009). I år er han igen nomineret til en Oscar for Sangen fra havet. Historien er meget fantasifuld. Som filmens titel antyder spiller sang en vigtig rolle i filmen. Når Saoirse synger vågner den magiske verden. Musikken, der er lavet i samarbejde med den irske popgruppe Kila, er smuk og melodisk. Smukke tegninger i dæmpede støvede røde og grønne farver giver filmen et helt specielt poetisk og mytisk præg. Tegningerne minder nærmest om malerier. Der er en rigdom af små detaljer i hver frame, så man nærmest ønsker, at man kunne stoppe filmen, så man kunne få lov til at nærstudere det enkelte billede. Tempoet er langsomt og således fjernt fra tidens øvrige tegnefilm, hvor der sker så meget i hver scene, at selve historien ofte drukner i fart og action.

Tom Moores synes at være inspireret af den japanske tegnefilm animator og instruktør Hayao Miyazaki, hvis film ofte handler om menneskets forhold til naturen og om figurer, der ikke ensidigt er gode eller onde. I Sangen fra havet udvikler Ben sig fra at være en engel i begyndelse af filmen til senere at blive en sand lille djævel overfor sin søster.

Foto

Foto: SF film

Sangen fra havet er en helt igennem poetisk og skøn tegnefilm, med karakterer, som børn vil kunne identificere sig med. Vi voksne kan glæde os til at få lov til at se med.

Filmen er anbefalet for børn over 7 år.

Trailer: SF film

Instruktør: Tomm Moore

Premiere: 19. februar 2015