Kulturkupeen

SLIP, en fotobog om skateboardere af Asbjørn Sand.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

SLIP, en fotobog om skateboardere af Asbjørn Sand.

 

En smuk lille fotokunstbog med billeder fra skatermiljøet. Det er sandelig et anderledes emne! Og ikke om skatermiljøet generelt, men som fotografen Asbjørn Sand har oplevet det på sin krop og sjæl igennem mange år, i Jylland og på Fyn.

Kombination skateboardere, fotokunst og smuk bogudgivelse er om ikke et paradoks så i hvert fald bemærkelsesværdigt. Meget bemærkelsesværdigt!

 

SLIP. Fra fotobog af Asbjørn Sand. 2019. Forlaget Roulette Russe.

Men for at være helt ærlig. Jeg ved meget lidt om skatermiljøet. Det nærmeste jeg er kommet er en beundring af de ofte smukke træopbygninger, man ser rundt omkring, så skatere ikke skal komme til skade ved at skate uortodokse steder. Og så er der lige kunstmanden Jens-Peter Brask, der har en fin samling skateboards dekoreret af alverdens verdensnavne inden for billedkunsten.

Men SLIP vil noget helt andet og er uprætentiøs på den prætentiøse måde.   En billedfortælling, der synes dyster, fordi Asbjørn Sand måske af kunstneriske årsager har valgt noir-stilen, så det er meget mørke fotos, og det giver et skummelt udtryk og dermed indtryk.

På billederne ser man ikke de ekvilibristiske skatere, men snarere intime situationer. Der, hvor noget er gået galt, eller når trætheden har indfundet sig – eller måske udflugt med gutterne.   Bogen er ikke en klar fortløbende fortælling, så vidt jeg kan aflæse billederne, men snarere en beskrivelse af en stor (lidt sjappet) fest med gutterne og piger. For kvinder er der også, selv om skateboarding vist primært er for unge mænd, så hører der damer til.

 

 

SLIP. Fra fotobog af Asbjørn Sand. 2019. Forlaget Roulette Russe.

Der er noget juvenilt over billederne af afklædte unge mænd, bare overkroppe, et par pigehoveder i nærbillede og sår på hænderne. Ikke mindst her kommer smerten og de barske omkostninger ved sporten frem.  Og det er nyttigt og i hvert fald oplysende.

Et af de sidste billeder kan stå som skræk og advarsel. En ung mand fastspændt til en båre og indhyllet i et tæppe ligger med lukkede øjne.  Forhåbentlig klarede han den.  Men bladrer man til næste side, ses et vinterbillede, hvor en skater forsøger at køre en trillebør hen over sneen.  Vi får altså ikke historierne fortalt færdige.  Måske skal det være moderne med open end hver gang, men hvad vil Asbjørn Sand egentlig fortælle?

Forside til SLIP. Fotobog af Asbjørn Sand. 2019. Forlaget Roulette Russe.

Med egne ord siger han til sidst i bogen: Skateboarding er meningsløst og nytteløst (min oversættelse).  Og så slutter han sit lille efterskrift. ”Skateboarding er døren, der aldrig er låst”.   Det må vist være den ultimative kærlighedserklæring.

De mange og mørke fotos hjælpes i ekstrem grad på vej af det smukke bogværk, for SLIP fremstår lidt provokerende som et uafsluttet projekt: en for- og bagside i kraftig karton – og uindbunden ryg. Det er set før, men smukt og effektivt formidler det SLIPs budskab: Skateboarding er et frirum som er åbent og umuligt at fastholde (og indbinde). Dermed kommer fotobogen, som vist har været 10 år under vejs, i mål.

SLIP:

Tekst:

Nikolaj Zeuthen
Asbjørn Sand
Grafisk design:
Spine Studio

96 sider.
Engelsk tekst.

Forlag:Roulette Russe.

www.rouletterusse.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *