Kulturkupeen

Søren Østergaards Zirkus Nemo 2022.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Søren Østergaards Zirkus Nemo 2022 er i super form med de kendte karikaturer, en håndfuld klassiske artister, og sandelig om ikke Tommy Kenter er med som pauseklovn.

Zirkus Nemo 2022. Foto: Jacob Leitisstein.

Også Smadremanden er tilbage og kan opleves den næste måned i hovedstaden. Men mens der har været Corona, har han såmænd været på diverse kurser og er næsten blevet woke og kalder sig selvfølgelig for en smadreperson og forsøger at tale pænt til folk. Det er nu svært at gennemføre, som han står med det lange, snavsede hår, de fedtede læderbukser og iført en nusset hvid undertrøje med aggressionerne udenpå.

Zirkus Nemo 2022. Smadremanden: Søren Østergaard. Tegning: Claus Seidel.

Dermed er alt, som det skal være i Zirkus Nemo, hvor Søren Østergaard som zirkusdirektør trækker det store læs godt bistået i år af Tommy Kenter med rød klovnenæse og lille, rød tophat. Kenter er mest til hjælp i forskellige numre, men til sidst får han heldigvis rullet et klaver ind og diverterer på bedste vis med jazzede toner og understøttet af det eminente zirkusorkester med fire stråhatklædte herrer.

Som vanligt er der også artister hentet ind fra syd og øst. De er dygtige i de klassiske genrer, selv om jeg på grund af højdeskræk måtte lukke øjnene flere gange, når små muskelmænd stod mange meter oppe over manegemulden.

Zirkus Nemo 2022. Pressefoto.

Med den mærkelige blanding af Søren Østergaards forskellige komiske karakterer, den neddæmpede klovn i Tommy Kenters skikkelse og så vaskeægte artister, der kan stå oven på hinanden og skabe figurer af bøjede kvindekroppe – og tillige få savet hovedet af, bliver det svært at sætte den rigtige etikette på. Cirkus, performance, stand up?

Men sjovt er det, hyggeligt tillige at sidde ved Charlottenlund Fort og få vrede ord kastet i hovedet af Østergaards forskellige personer. For de krukkede borgere nord for København er ikke altid i vælten og heller ikke alle gratisterne ved premieren gik ram forbi.

Zirkus Nemo 2022. Søren Østergaard og Tommy Kenter. Tegning af Claus Seidel.

Ud over Smadrepersonen er der  flere andre mærkværdige mænd med i truppen: Lesley Boye Møller har købt en ballonartists samlede lager på 35.000 balloner. Nogle af dem bliver i oppustet stand som tvangsgaver givet til folk på første række. Bager Jørgen danser i år med to spandauere, og det går hurtigt. Så er der Kim Tim med nogle grimme fortænder og en lidt for stor habit. Denne mand burde slet ikke gå løs i disse MeToo-tider.  Et ny bekendtskab for mig er tankelæseren John-Aage Ullum Dalsby Nielsen – i sort tøj, hestehale og guldkæde med en  terapeuts bløde stemme.Her bliver ofret fornuftigt nok ikke hentet nede hos publikum, men den allestedsnærværende assistent Laura Kvist Poulsen og Tommy Kenter bistår. Også ganske sjovt.

Målermanden i Zirkus Nemo 2022. Foto: Steen Brogaard.

Til allersidst kommer  Målermanden ind med en laaaang historie om familien nede i Sønderjylland og faderen, der endte som grænsebom. Men det vidste vi jo.

Således går alt op i en højere enhed, hvis man som jeg (og dronningen) er fan af Søren Østergaard.

Også i år er Zirkus Nemo både sjov, afvekslende og underholdende fra start til slut. Kan anbefales i disse varme dage.

Zirkus Nemo. 2022. Foto: Jacob Leitisstein.

Den lange turné holder til i København indtil slutningen af august, på plænen ved Charlottenlund Fort. Et smukt skue med flotte telte og cirkusvogne – lige ud til vandkanten.

Foto: Foto: Jacob Leitisstein og Steen Brogaard

Tegninger: Claus Seidel

  1. – 28. august – Charlottenlund
  2. august – 11. september – Odense

www.zirkus-nemo.dk

En tanke om “Søren Østergaards Zirkus Nemo 2022.

  1. Flemming Pless

    Ukritisk gentagelse af alle de forrige års Nemo? Er det et problem? Nej, vel. Vi elsker Nemo og de mange gentagelser, der varieres med den slags små ændringer og nøk, som kendetegner stor underholdning.
    Glæder mig til at se Nemo!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *