Menu Luk

∗∗∗∗∗

Flot film om Danmarks mest upopulære fodboldtræner og hans landshold.

Fodbold er hverken min passion eller stærke side, så det var med en vis skepsis, at jeg satte mig i biografen til pressevisningen på den hypede nye danske film Sommeren 92. Der gik imidlertid ikke mange minutter før al min skepsis blev gjort til skamme. Den film er bare rigtig god.

Vi befinder os i 1991. Cheftræneren for det danske fodboldlandshold Richard Møller Nielsen står til en fyreseddel. DBU vil have en udenlandsk træner som den tidligere Sepp Piontek. Den sympatiske stille fynbo er upopulær både blandt spillerne, DBU, de danske fodboldfans og ikke mindst pressen. En sand hetz mod landstræneren er i gang. Du vil altid være ham, der hentede bolde og vaskede spillernes underbukser er der en der en af hans chefer, der siger til ham. Ren mobning.

Foto: SF Film

Der er flere grunde til hans manglende popularitet. For det første har han ikke i det år, han har været cheftræner formået at vedligeholde landsholdets famøse sammenhold. Nogle af de største stjerner har derfor forladt spillertruppen. Derudover er spillerne utilfredse med hans defensive og uinspirerende ledelsesstil, og endelig og ikke mindst har holdet tabt kvalifikationen til EM i 1992.

Så sker der noget uventet. Jugoslavien bliver pga. borgerkrig udelukket fra EM og Danmark kommer med i stedet. Holdet har nu knap 20 dage til at finde den fælles form, og da tiden er knap, er man nød til at lade Ricardo fortsætte ved roret. En umiddelbar umulig opgave,

Hvad det ender med, ved de fleste danskere. Så det er ikke resultatet, men vejen dertil, der er filmens omdrejningspunkt.

Ulrich Thomsen er emminent i rollen som Richard. Han ligner ham på en prik, og hans fynske accent og rolige gemyt går lige i hjertekulen. Thomsen er meget talentfuld og spiller med en rørende ægthed, så man kan godt forstå, at han er en efterspurgt skuespiller ikke mindst internationalt. Richard er en stille mand uden de store armbevægelser, men man har, i modsætning til de, der var imod ham dengang, på fornemmelsen, at hans indre styrke og utraditionelle ledelsesstil, hvor spillerne får stor frihed til at udfolde sig på banen og kun få påbud, nok skal få tingene til at rykke. Da holdet endelig kommer til finalen, siger han til spillerne: Glem alt hvad jeg har sagt. I ved hvor I skal løbe, og hvordan I skal markere. Giv slip, men giv alt hvad I har. Kloge ord der virker. Man føler en dyb sympati for ham.

Foto: SF Film

Vi følger Ricardo både på arbejde og hjemme i privaten i Kerteminde. Her får han ikke mindst fra sin forstående kone Jonna den opbakning, der gør, at han er i stand til at modstå presset.

Foto: SF Film

På billedsiden ser vi skiftevis rekonstruktioner og autentiske klip fra fodboldkampene dengang, hvilket skaber en god dynamik.

Kasper Barfoed er filmens instruktør og manuskriptforfatter. Han siger: Det er blevet til en fodboldfilm, der faktisk slet ikke handler om fodbold. En underdog-story, som hylder skæve personligheder, sammenhold og …stædighed

Det er også sådan man opfatter filmen, når man sidder i sædet. Sommeren 92 handler mere om menneskerne bag hele virakken omkring EM i 1992 end om selve resultatet. Det er de personlige historier med glæder, sorger, passion, held og kampgejst der gør filmen spændende. I bund og grund er det en historie, der taler til vores følelser, så vi kan alle være med, også selvom fodbold ikke lige ligger til højrebenet.

Gå ind og se den og bliv opløftet.

Trailer: SF Film

Instruktør: Kasper Barfoed

Premiere:27.august 2015