Kulturkupeen

Sommerglæder (1): Gratis kirkekoncerter i Nordsjælland.

Kommentar af Ulla Strømberg.

Gratis kirkekoncerter i Nordsjælland i juli og august.

 

Vi rejser til Italien og Frankrig og frydes over bjergbyer, flodlejer og ikke mindst kirker. Men I Danmark har vi også en enestående kulturarv bestående af de mere end 1000  middelalderkirker i romansk og gotisk stil.  Vi ved, at kirkerne ligger få kilometer borte fra, hvor vi bor eller måske lige henne om hjørnet. Men ofte bliver man blind på det nære og glemmer derfor at glædes over de danske middelalderkirker.

En fin tradition i det nordsjællandske er rækken af gratis sommerkirkekoncerter. I år synes der at være flere end nogensinde, og niveauet af kunstnere er som regel højt. Og hvad skal man ellers bedrive en hverdagsaften i juli eller august med? Koncerterne åbner kirkerne om aftenen og giver helt nye oplevelser.

Sommerkoncerterne har deres egen hjemmeside: www.kirkemusikgribskov.dk

Søndag d.22.7. foregår det i Søborg Kirke. Koncerten er nok i den mere avancerede ende, da Spir festival 2018 er blevet en del af koncertrækken. Spir festival arbejder med elektronisk musik, elektroakustisk musik, improvisation og lydkunst.  Men den danske folkekirke og Søborg Kirke skal være og er rummelig. Søborg kirke er i øvrigt en af de yngre romanske kirker, indviet i 1225 og bygget af munkesten. Højalteret og prædikestolen er højrenaissance.

Tirsdag d.24.7. i Vejby Kirke er repertoiret klassisk med mezzosopranen Hedwig Rummel og organist Flemming Dreisig. Der opføres værker af Schubert, Dvorák og P.E. Lange-Müller.  Vejby Kirke er fra ca. 1100 og opført af skånske sandsten.

Onsdag d.25.7. diverterer Carl Nielsen Kvintetten i Ramløse Kirke.  De ældste dele af kirken er fra ca. 1150, mens tårnets støttepiller er fra 1615. Altertavlen er malet af guldaldermaleren Kristen Købke i 1838,hvor han kun var 28 år gammel.

Torsdag d.26.7. spilles jazz i den uden sammenligning meget nye kirke: Villingerød Kirke – bygget i 1906.

Og sådan fortsætter det til og med søndag d.19.august med sommersæsonens sidste koncert i Valby Kirke.

Et godt initiativ med så mange gratis koncerter. Og gid de mange smukke kirker inden for Helsingør Kommune kunne være med eller selv opfinde et lignende projekt – måske i vinterhalvåret. Kom nu i gang: Hornbæk Kirke, Hellebæk Kirke, Kronborg Slotskirke, for ikke at nævne de smukke kirker i Helsingør.

www.kirkemusikgribskov.dk