Menu Luk

 

Anbefaling af Ulla Strømberg.

Sommertur til Finland  – operafestival i Savonlinna.

Engang var det arbejdet, som fyldte mest i hverdagen hos de fleste, nu er det rejser og underholdning, mens det daglige arbejde for flere og flere er garnituren, der skaber variationen. Her vil jeg derfor give et par ideer til nye udflugtsmål.

Tag til Finland

Tag til Finland – der er såmænd ikke koldere end i Danmark, og landet er stort, smukt og anderledes som de tusinde søers land med ca. 5,5 millioner indbyggere.

Finlands største kulturbegivenhed er den årlige operafestival i byen Savonlinna, ca. fire timers bilkørsel fra Helsingfors eller en times flyvning.

Ideen til festivalen kom fra den store finske operasanger, Aino Ackté, tilbage i 1912. Mange steder i Europa blomstrede udendørs som indendørs- sommerbegivenheder i begyndelsen af det 20. århundrede. Efter en lang pause, bl.a. på grund af et par verdenskrige, tog byen Savonlinna ideen op igen. Siden 1960erne har den lille by med ca. 35.000 indbyggere været hjemsted for den månedlange musikfestival i juli måned.

Det er en festival med store kunstneriske ambitioner, som ovenikøbet vokser år for år. Med mindst fem forskellige operaer og musical-produktioner i løbet af juli måned og et professionelt festivalkor på mellem 80 og 120 medlemmer, er der nok at tage vare på. Korsangerne er ofte yngre, lovende talenter, der siden kan rykke op ad rangstigen og synge rigtige partier. Musikerne kommer fra orkestre i hele landet og er blot engageret for en sæson ad gangen. Solisterne hentes fra Finland og verdens operascener.

Mindst en af de årlige operaer er nyproduceret af festivalen. Men klogt nok er der også både gæstespil og tillige indkøbte produktioner, som i år Gounods opera ”Romeo et Juliette”, oprindelig med premiere i november 2022 i Malmø. (Se anmeldelse her på kulturkupeen.dk.)

Savonlinna, Findland, Den gamle borg Olavinlinna. Foto: US.

Den gamle borg

Hele festivalen er bygget op omkring den gamle borg Olavinlinna  fra 1475. Det er et imponerende og fascinerende  bygningsværk, der takket være sin placering på en lille ø midt i det enorme søområde, ikke har været angrebet af fjender. Men området og regionen har dog i to omgange haft svensk overherredømme, mens også russerne et par gange har hersket over Savonlinna og det omkringliggende land. I dag ligger den russiske grænse få timers bilkørsel fra dette prægtige område, men det tales der ikke om for tiden. Heller ikke de udeblevne russiske sommergæster er samtaleemne.

Til gengæld er borgen med sine tårne og eksotiske placering helt unikt. Da hele naturområdet er et attraktivt sommerudflugtsmål, er der nok at komme efter – også for danskere.

Men uden kulturhistorien og operafestivalen ville det være svært at lege kulturturist.

Det helt specielle ved borgen med de næsten metertykke mure er, at arkitekturen faktisk gør det muligt at overdække den største indre gård, så der kan opføres operaer.

Alt vedrørende operafestivalen er dog temporært med scene, teknik og auditorium med tilskuerpladserne. Når det bliver august pakkes alt væk, og borgen Olavinlinna bliver sig selv igen, og stemningen forholdsvis stille, selv om borg og søområde fortsat er et attraktivt turistmål.

Praktiske oplysninger

I den overdækkede gård er der plads til 2264 publikummer på polstrede stole. Man kan vist se og høre udmærket fra samtlige pladser.

Temperaturen varierer, men det er ikke uden grund, at stampublikummet er godt klædt på i vandretøj, dvs. jakker og måske en ekstra plaid.

Savonlinna Operafestival. Slutbillede fra operaen Romeo et Juliette. 2023. Foto: US.

 

I år, 2023 – igennem hele juli måned:

Repertoiret er bredt:

Tryllefløjten, sunget på finsk i en børnevenlig version

Romeo et Juliette, sunget på fransk – produktion fra Malmø med nye internationale sangere

Spillemand på en tagryg, gæstespil fra den tyske by Hagens teater. Sunget på tysk.

Barberen i Sevilla, Savonlinnas egen produktion genopsat

A Room of Ones Own ( ny finsk opera af Outi Tarkianen efter Virginia Woolfs roman –  – gæstespil fra den tyske by Hagens Teater, produktion fra det tyske teater.

Næste år, 2024:

Nabucco,  festivalens egen produktion

Lohengrin

Don Giovanni

Adriana Mater – gæstespil fra Norrlandsoperaen

Den solgte brud, gæstespil.

Model af bogen Olavinlinna. Foto af US.

At være turist og festivalgænger.

Det gode ved festivalen er, at man kan være der i meget få dage og alligevel opleve tre forskellige operaer.

Der er i byen Savonlinna noget så usædvanligt  som ”sommerhoteller”, som nok kun er åbne et par måneder om året.

Hovedattraktionen er uden sammenligning Borgen og operafestivalen – andre oplevelser skal søges enten på søerne, eller hvis man er i bil og kan køre rundt og opleve de uendelige vidder. Det kan anbefales som den bedste måde at opleve naturen på.

Der er mange forskellige spisemuligheder i byen og tæt ved borgen. Men som førstegangsturist er det nu ikke så nemt at finde ud af at spise ved 16-17 tiden for at være rede til aftenens opera. På slottet er der ikke meget mad at købe, men drikkevarer på samme prisniveau som i Danmark. Borgen har sin egen godt skjulte restaurant, men den kan anbefales, hvis man er heldig at finde den.

Fra det indre af borgen Olavinlinna – ved en guidet rundtur. Foto af US.

Ligeledes må det anbefales at tage en guidet tur på borgen i dagtimerne for at forstå hele den spændende struktur og historien bagved. Bygningen er robust og kan klare lidt af hvert og i flere rum er der lysbilledshow, som forklarer forhistorien.

Borgen Olavinlinna i Savonlinna, Finland. Ualmindelige backstage-vilkår for sangerne, der må op og ned ad jerntrapper for at nå scenen fra omklædningsrummene. Foto: US.

I modsætning til de fleste festivaler og ikke mindst  Bayreuth, kan festivalen oplyse, at der altid er billetter til salg. Det er godt at vide. Tilgengæld kan det være svært at finde overnatning, oplyser festivalen.

Billetpriserne ligger på et dansk niveau – – gennemsnitligt 100 Euro.

Bedste råd:

Oplev mindst to operaer – og hav bil med – bo evt. i en lokal sommerbolig nogle kilometer uden for Savonlinna. For når operaerne slutter – er det endnu lyst kl.22.30.

Jeg var inviteret af Savonlinna operafestival og overværede premieren på årets “Tryllefløjten” (familievenlig opsætning på finsk med engelske overtekster) og dagen efter Malmø-versionen af ”Romeo et Juliette”  – ganske imponerende med nye, internationale sangere.Se anmeldelser.

Vejret var mellem 18 og 21 grader, og regnbygerne var hyppige, men korte. Blæsten var ca. 10 m. i sekundet.

Konklusion: Tag fornuftigt tøj inc. regntøj på og altså ikke tynde sommerkjoler og korte bukser.

Mindst et dansk rejsebureau har pakketure til Savonlinna.

Savonlinna, Finland. Borgen Olavinlinna ved aftentid. Foto US.

Se mere:

Home

www.oopperajuhlat.fi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *