Menu Luk

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Hovedpersonen den 19 årige Carl (Cornelius Won Riedel-Clausen) er født i Sydkorea og adopteret af Hans (Bjarne Henriksen) og Karen (Bodil Jørgensen), der driver et mejerilandbrug på Djursland.

Det har ikke altid været nemt for Carl. Han blev mobbet i skolen, fordi han så anderledes ud end de andre børn. Til en rund fødselsdagsfest i Karens familie – på Carls egen fødselsdag – taler en af gæsterne henkastet om, at Carl burde rejse hjem, hvor han kommer fra. Fordommene trives i bedste velgående i det lille lokalsamfund.

Foto: Øst For Paradis

Sideløbende lander en meteor på en af familiens marker. Carl tager den op og gemmer den under sin seng. Senere kæmper en moderløs kalv for livet trods Carls ihærdige forsøg på at flaske den op.

Vi befinder os i et surrealistisk univers ude på landet, hvor kragerne vender. Carl er ensom. Hans skolekammerater er efter skolens afslutning flyttet til de større byer for at uddanne sig. Carls adoptivforældre satser på, at han snart skal overtage gården og føre familiens stolte landbrugstraditioner videre. Det har ligesom hele tiden ligget i kortene, at bedriften skulle gå i arv, ligesom Carls far i sin tid overtog gården efter sin far. Men Carl har andre drømme. Han vil noget andet med sit liv, og så vil han alene til Korea, og for første gang i sit liv se det sted, han kommer fra.

Vi ser kun få optagelser fra Korea, herunder hans besøg på et kæmpe fiskemarked i Seoul. Der kunne godt have været flere optagelser derfra, så man kunne gå lidt dybere ind på hvilke tanker, Carl gør sig omkring sit første møde med det land, han stammer fra, og hans møde med sin biologiske familie. Besøget i Korea fylder i min optik for lidt i filmen.

Foto: Øst for Paradis

Filmen forekommer flere steder ret syret. F.eks. ser vi gang på gang en ung pige, som ikke eksisterer dukke umotiveret op. I det hele taget bevæger filmen sig mellem drøm og virkelighed.

Cornelius Won Riedel-Clausen debuterer med filmen Stille Liv på det hvide lærred. En fin debut.

Bjarne Henriksen og Bodil Jørgensen yder som altid flotte skuespilpræstationer, her som Carls adoptivforældre. De lever bogstaveligt talt et stille liv. Der bliver ikke sagt meget ved middagsbordet i det hjem, men man fornemmer en varme og et nærvær bag deres afdæmpede facon.

Instruktøren, den 50 årige Malene Choi, er selv adopteret fra Korea. Choi har siden 2001 instrueret flere kort-, spille og dokumentarfilm. Hun har modtaget en Robert-pris i 2011 for bedste korte fiktionsfilm Dyret.

Foto: Øst for Paradis

STILLE LIV modtog tidligere på året ved Berlin Festivalen Den Internationale Kritikerpris, den såkaldte FIPRESCI-pris, som uddeles af en jury bestående af internationale filmkritikere.

STILLE LIV er en tankevækkende coming-of age film om at være splittet mellem to kulturer og om at finde sin egen vej her i livet.

Instruktør: Malene Choi

Trailer: Øst for Paradis

Premiere: 13. april 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *