Kulturkupeen

Stjernespækket Verdensballetten 2021 på danmarksturné .

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Verdensballetten 2021 på danmarksturné.

Stjerner og ildsjæle er en genial cocktail og kendetegner i den grad Verdensballetten, som blev skabt af bl.a. operasangeren Jens-Christian Wandt i 2008.

Verdensballetten 2021. Pressefoto.

Årets turné for Verdensballetten er den største med elleve stop rundt på anderledes lokationer i Danmark   – fra eksklusive Sølyst i Klampenborg til pladsen foran det gamle Statsfængsel i Horsens.

Verdensballetten. 2021. Lauren Cuthbertson og Federico Bonelli

Årets program er spækket med balletstjerner i bogstavelig forstand. Man bliver helt forpustet med både Ida Praetorius, Alban Lendorf fra Danmark, flere dansere fra Den Kongelige Ballet og tre stjernedansere fra The Royal Ballet i London. Samtidigt er det alt andet end nemt at manøvrere igennem corona-restriktionerne. Der er pladsbegrænsninger, men værst af alt – de russiske dansere kunne ikke komme til Danmark, da Rusland var gået i Corona-rødt. Oveni alt det andet har Verdensballetten også klaret forhindringerne med bravur og kunne som sagt opvise et stjernespækket program, hvor Alban Lendorf og Astrid Elbo sprang til i 11. time.

Verdensballetten, 2021. Astrid Elbo og Alban Lendorf. Pressefoto.

For det skal helst være både glamourøst og en smule pompøst, når man samler så mange folk under åben himmel. De små nuancer forsvinder hurtigt op i sommerhimlen, så det er en anderledes koncentration der skal kalkuleres med, når publikum sidder på en plasticstol og som regel fryser. Dog ikke på denne premiereaften, hvor jeg vist var den eneste, der var helt forkert klædt på i lange bukser og ekstra tæppe.

Stemningen var i det hele taget i top til premieren.  Hele Klampenborg var nærmest i undtagelsestilstand, så mange store biler var parkeret eller henkastet på områdets hoved- og sideveje.   Største bil var vist kulturministerens!

Åbningsnummeret var med Wandt, der sang en sommervise sammen med aftenens nye sopran Clara Cecilie Thomsen, hun i dybtrødt og kunne hen igennem aftenen divertere med mere sang. Clara Cecilie Thomsen har stemme og udstråling, så det bliver spændende at følge hendes videre færd på Det Kongelige Teater fra efteråret.

Som akkompagnement er Walentin  & Mckenzie blevet fast inventar: den ene på violin, den anden komponist og ved klaveret – og i øvrigt ildsjælen bag den nye  Kammerballetten.

Verdensballetten 2021. Ida Praetorius. Tegning af Claus Seidel.

Solodanseren Ida Praetorius er altid bedårende. I Bournonvilles ”Blomsterfesten i Genzano” var der ikke et øje tørt. Og hvilken springgut hun havde i Marcelino Sambé. Han kan svæve, så det er en fryd og er tillige sprængfuld af charme, som han viste flere gange.  Mere alvorlige var Federico Bonelli sammen med Lauren Cuthbertson – klassisk dans fra ”Nøddeknækkeren”.  Og samme kraft, måske lidt mere sart, var Astrid Elbo sammen med Alban Lendorf i pas de deux’en fra ”Svanesøen”, “Den hvide svane” – også med musik af Tjajkovskij.  I den moderne ende var det interessant at se Tobias Praetorius – både i hans egen solo  ”Hvor landet ender” – og sammen med søster Ida i Kim Brandstrups nye ballet: ”Awakening” – et bestillingsværk med musik af Philip Glass.

Tobias Praetorius. Verdensballetten 2021. Tegning af Claus Seidel.

Det er faktisk imponerende, at der er flere urpremierer i år, samtidig med at det hele går op  i en højere, sommervarm enhed.

Alt lykkes også i finalen til Toreadorens sang fra “Carmen”, hvor alle stjernerne improviserede og løftede og sprang så det var en lyst . Således kunne vi godt have fortsat ganske længe denne smukke sommeraften.

En regulær balletanmeldelse er svær at komme med, det må vente til koreografierne kommer indendørs. Verdensballetten er en helhedsoplevelse, som man bare ikke må misse:

Check turnélisten – og bestil billetter. Helt billigt det ikke, men årets turné er alle pengene værd takket være de store stjerner og ildsjælene.

www.verdensballetten.dk

Verdensballetten, 2021.Pressefoto.

 

VERDENSBALLETTEN 2021 – PROGRAM ved premieren d. 14.7. 2021.

Clara Thomsen, Jens-Chr.Wandt, Niklas Walentin & Alexander McKenzie, Ida Praetorius, Marcelino Sambé,  Tobias Praetorius, Lauren Cuthbertson og Federico Bonelli, Astrid Elbo og Alban Lendorf.

Verdensballetten 2021: Alban Lendorf og Astrid Elbo. Tegning af Claus Seidel.

 

Programmet ved premieren d.14.7.2021.

SOMMERENS Ø Piet Hein / Knud Vad Thomsen

Clara Thomsen, Jens-Chr.Wandt, Niklas Walentin & Alexander McKenzie,

BOMSTERFESTEN I GENZANO –PAS DE DEUX

Bournoville / Helsted &  Pauli

Ida Praetorius & Marcelino SambéIL

BACIO

Aldighieri / Arditi

Clara Thomsen & Alexander McKenzie

HVOR LANDET ENDER

Tobias Praetorius / Alexander McKenzie

ESTRELITTA

Manuel Ponce

Niklas Walentin & Alexander McKenzie

AFTER THE RAIN

Wheeldon / Pärt

Lauren Cuthbertson, Federico Bonelli & Alexander McKenzie

LA BOHEME –

QUANDO M`EN VO

Puccini / Illica & Giacosa

Clara Thomsen & Alexander McKenzie

I GOT RHYTHM

Ira & George Gershwin

Marcelino Sambé & venner

PAUSE

 

BARBEREN I SEVILLA –

“LARGO AL FACTOUM”

Rossini / Sterbini

Jens-Chr. Wandt & Alexander McKenzie

SVANESØEN – PAS DE DEUX, HVID SVANE

Efter Petipa / Tjajkovskij

Astrid Elbo & Alban Lendorf

SCHERZO I C-MOL

Brahms

Niklas Walentin & Alexander McKenzie

AWAKENING

Brandstrup / Glass

Ida Praetorius, Tobias Praetorius & Alexander McKenzie

LOUISE– DEPUIS LE JOUR

Gustave Charpentier

Clara Thomsen & Alexander McKenzie

NØDDEKNÆKKEREN – PAS DE DEUX – ADAGIO

Efter Petipa / Tjajkovskij

Lauren Cuthbertson & Federico Bonelli

Finale

www.verdensballetten.dk

2 tanker om “Stjernespækket Verdensballetten 2021 på danmarksturné .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *