Kulturkupeen

Tatiana Bilbao Estudio – Arkitekturudstilling på Louisiana.

Kommenteret af Ulla Strømberg.

Tatiana Bilbao Estudio – Arkitekturudstilling  på Louisiana.

Skuffende arkitekturudstilling.

Der har været mange arkitekturudstillinger på Louisiana. Nogle var store, overdådige og ligefrem sanselige – jeg husker bl.a. en udstilling om Norman Foster. Men svært er det at få tegninger, dukkemodeller og et par installationer eller lign. til at leve, så også ikke-fagfolk hopper med på legen og kan lære noget.

Med Tatiana Bilbaos udstilling kommer mange af vanskelighederne ganske tydeligt frem. Tatiana Bilbao er mexicaner og har tilsyneladende ikke et enkelt stort, arkitektonisk værk, der har gjort hende berømt eller til en stjerne. Det er snarere hende tankesæt, som er ærindet i udstillingen, der har undertitlen: Estudio (værksted).  Udstillingen er placeret neden under cafeen  og lover derfor ikke mere, end den holder – værksted – work in progress. Et flot katalog med artikler af diverse internationale fagfolk sætter dog hendes  arbejde i relief.

Tatiana Bilbao. Louisiana.

Hovedpointen i udstillingen skulle være, at arkitekten tænker i landskab, by, byrum og mennesker. Det er selvfølgelig godt, men burde være indlysende for enhver.   Men er det nok? Ikke så mærkeligt, at vi for tiden oplever et decideret arkitekturoprør, hvor ikke-fagfolk siger stop over for glas og stål. Arkitekter skal mere end tale og tænke tanker. De skal bygge det ”sunde” og smukke.

Hvad og hvor Tatiana Bilbao egentlig bygger fremgår ikke direkte af udstillingen, selv om det store rum har nogle venlige installationer, som er elementer, der kunne indgå i et byggeri i et varmt land. Men et hus ville jeg gerne havde set, eller et rum! Ligeledes ville nogle rigtige tegninger måske hjælpe. I stedet møder vi mange forskellige elementer, inspirationskilder og associationsobjekter, som arkitekten benytter sig af.

I første rum er der udover en byplan på gulvet, en hele lille modelby også værker fra bl.a. Louisianas samling. Det er selvfølgelig  godt at vide, at Per Kirkeby, Fontana og andre kunstnere falder i hendes smag, men igen – hvor er arkitektens værker henne?  Det er fint at tænke de gode tanker – men realiseringen er jo i sidste ende det, det hele står og falder med.

Skuffer udstillingen? Ja, desværre. Ligner mest af alt en elevophængning .

Kataloget er næsten mere overbevisende end udstillingen.

Blandt diverse aktiviteter er der en filmet samtale imellem Tatiana Bilbao og den kendte arkitekt Jacques Herzog (bl.a. Tate Modern) . Der kommer endelig lidt liv over synspunkterne.

Vises indtil 5.april 2020.

www.louisiana.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *