Kulturkupeen

The Beatles: Get Back- The Rooftop Concert  

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Dokumentar om legendarisk Beatles koncert.

The Beatles, forrige århundredes største musikfænomen, revolutionerede popmusikken. De startede deres musikalske løbebane i Liverpool i 1962. Snart voksede deres popularitet til uanede højder, ikke blot i England men på verdensplan. De blev ungdommens og ikke mindst de unge pigers idoler på en helt anden måde, end man havde set tidligere med andre populære musikere. De fik hurtigt en enorm kommerciel succes. Gruppen bestod af Paul McCartney, John Lennon, George Harrisson og Ringo Star. Når de holdt koncerter var det svært at høre, hvad de sang for de mange skrigende fans, der nærmest befandt sig i en trance lignende tilstand.

The Beatles har lavet et hav af plader: She loves you, Let it be, Can´t buy my love, Yesterday, Don’t let med down, Get back, I got a feeling for bare at nævne nogle få numre fra deres store sangskat. Musik der holder den dag i dag her omkring 60 år efter, at de slog igennem. De mestrede som få musikere både hård rock og bløde ballader. De har holdt et hav af koncerter over hele verden og har lavet film herunder A hard days night(1964) og Help(1965). Deres indflydelse på populærkulturen har været enorm.

Plakat: The Walt Disney Company Nordic

I The Beatles: Get Back- The Rooftop Concert  følger vi den 30. januar 1969 deres sidste offentlige koncert, som foregår på taget af Apple Corps’ hovedkvarter på Savile Row. Apple Corps´ er på det tidspunkt Beatles’ eget pladeselskab. De er i færd med at indspille en ny plade. Det er slutningen af januar. Det er koldt. Vi ser teknikkerne gøre klart til indspilningen. Så går de på.

Koncerten, der også kan opleves i Oscar-vinder Peter Jacksons otte timer lange mini-serie The Beatles: Get Back  på Disney+, koger de restaurerede optagelser af koncerten ned til 64 minutters ren Beatles power .

Vi ser dem spille et hav af deres store hits. Det gælder både de ovenfor nævnte og en stribe andre. De ser ud til at have det sjovt. Folk kommer forbi på gaden, stopper op, hæver blikket og tror ikke deres egne øjne. De fleste kan ikke få armene ned af begejstring. Andre synes, at det er upassende med al den larm i frokostpausen på en almindelig hverdag. Deres koncert munder ud i over 30 klager over larmen. Politiet bliver tilkaldt og ved ikke rigtigt, hvad de skal stille op. McCartney siger et sted i filmen: Vi er det eneste rockband, der har spillet på Londons tage. Der vil altid være fyren med bowlerhatten, som hader hvad vi laver, og han kommer aldrig til at kunne lide det.

Man fornemmer at Paul, John, George og Ringo nyder denne happening i fulde drag.  Fem kameraer på taget af bygningen overfor optager koncerten. Noget af filmen er taget med håndholdt kamera, som understreger det uhøjtidelige og overraskende stunt. Vi ser en del billeder i splitscreen, hvor vi ser folks og politiets reaktioner på gaden. Filmen er flot restaureret. En ren fornøjelse at se på.

Som Beatles fan må jeg indrømme, at jeg var begejstret for filmen. Bare sidde i biografsædet og se The Beatles spille et væld af deres gamle hits var en stor fornøjelse. De var unge dengang og udstrålede en smittende energi og glæde. Dont let me down sang de. Det gjorde de heller ikke. Jeg sad med et smil på læben under hele koncerten.

Instruktør: Peter Jackson
Trailer: The Walt Disney Studios

Premiere: 10. februar 2022.

Spilletid: 64 min.

Distribution: The Walt Disney Company Nordic

Censur: Afventes, men tilladt for alle forventes.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *