Kulturkupeen

Døden på Nilen

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Flot og charmerende.

Agathe Christie(1890-1976) er med over 2 milliarder solgte bøger en af verdens mest sælgende forfattere gennem tiden. Christie skrev omkring 80 kriminalromaner og seks romaner uden tilknytning til genren. Hendes bøger er oversat til et væld af sprog, og er gennem årene adapteret til diverse tv-serier, teaterstykker og film. En af hendes mest kendte bøger Mordet i Orientekspresse, er filmatiseret i 1974 og 2017.  Døden på Nilen blev filmatiseret i 1978 med Peter Ustinov som Poirot og en stjernebesætning af skuespillere fra  dengang som Bette Davis, Mia Farrow og David Niven i de ledende roller.

Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.                                                                                                                                                                                                                                                                   I den nye filmatisering af Døden på Nilen er Kenneth Branagh både  instruktør og hovedrolleindehaver som Hercule Poirot. Det var han også i 2017 i Mordet i Orientekspressen.

Filmen starter i skyttegravene under 1. verdenskrig. Kuglerne flyver og Poirot bliver slemt såret i den ene side af ansigtet. På felt lazarettet vil han ikke vise sit sårede ansigt til nogen. Sygeplejersken, der tager sig af ham, siger: Du er heldig, du er stadig i live, og kan bare gro et skæg, som skjuler dine sår. Hermed forklaringen på Poirots ikoniske skæg. En sjov detalje.

Photo by Rob Youngson. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Derfra bevæger vi os til begyndelsen af 30erne til et kæmpe bryllup mellem den underskønne millionøse Linnet Ridgeway(Gal Gadot) og Simon Doyle(Armie Hammer) på et vildt luxuriøst hotel beliggende ned til Nilen. En gæst siger henkastet: Et måltid her kan brødføde fattige i en hel landsby, og der er nok champagne til at fylde hele Nilen. Der er noget om snakken.

Her møder vi Poirot, som  er inviteret med som gæst og har planer om, når brylluppet er overstået at tage sig en tiltrængt ferie fra detektivjobbet. Sådan kommer det selvsagt ikke til at gå. En del af selskabet tager efterfølgende med brudeparret på et overdådigt cruise på Nilen med dampskibet S.S. Karnak. Gæsterne skal opleve pyramiderne, Sfinksen ved Giza og templerne i Abu Simbel. Brudeparret vil gerne have Poirot med på turen. Han takker nej, men bliver overtalt.

Photo by Rob Youngson. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Filmen er et drama med mange sidehistorier om de enkelte passagerer på båden. Under opholdet på dampskibet sker flere mord, og en uvurderlig diamanthalskæde med en kæmpe gul diamant forsvinder sporløst. Tænk at have så mange penge og ende i fryseren, siger en af gæsterne henkastet efter de uforklarlige dødsfald. Inden længe må Poirot glemme alt om ferie og igen trække i arbejdstøjet.

Photo by Rob Youngson. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Visuelt er filmen fejende flot. Der er nogle meget smukke scener ikke mindst fra de ægyptiske kulturskatte.  Pyramider, Sfinksen og templerne ved Abu Simbel er eventyrlige filmkulisser. En spektakulær reklame for den Ægyptiske turistindustri.

Branagh er ligesom han var i Mordet i Orientekspressen, blændende som Poirot. Han er med i næsten alle scener. Han er top excentrisk, knivskarp og ufrivillig morsom, men udstråler samtidig sårbarhed og ensomhed. Der er en dybde i hans karakter, der også udstråler passion og varme. Branagh har en stor karriere bag sig både på teater og film. Han er fem gange blevet nomineret til en Oscar og har vundet et utal af priser. Han har bl.a. instrueret Disneys Eventyret om Askepot (2015) og Marvels Thor (2011).

Foto: © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Man kan diskutere, hvorfor vi egentlig skal se en ny udgave af Døden på Nilen, som har været filmatiseret en gang før i 1978. Man kunne alternativt have sat historien ind i en nutidig kontekst, men har valgt tidsmæssigt at lægge sig tæt op af Agatha Christies udgave. Det gør den charmerende og eksotisk, men der er grundlæggende ikke noget fornyende ved filmen.

Når det er sagt, er filmen ikke mindst et visuelt flot og spændende periodedrama, der tåler gensyn her i 2022. At der ikke er noget fornyende ved filmen gør i min optik ikke så meget. Jeg var godt underholdt. To timer og 15 minutter er dog lige i overkanten

Trailer: © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Forsidebillede: © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Premiere: 10. februar 2022

Instruktør: Kenneth Branagh

Produktion: 20th Century Studios, 20tCentury Fox

Dansk distribution :Walt Disney Company Nordic

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *