Menu Luk

The Big Short: Når samvittighed er et fremmedord.

∗∗∗∗

Af TOM HARPØTH

Hvem har ansvaret for bobler der springer? Hvem er krisemagerne? Hvem rammes, når ballonen revner?

Adam McKAy har givet et svar på, hvem der er skyld i boligkrisen og finanskrakket i 2008, og hvem der må betale prisen for den. Og det er sjovt nok ikke kun de samme personer, selvom også mange, der aktivt tog del i overophedningen, selv blev ruineret.

Med udgangspunkt i Michael Lewis’ roman, ”The Big Short: Inside the Doomsday Machine”, tager McKay os på en karruseltur af dimensioner i den økonomiske verden med udgangspunkt i Wall Street i 00’ernes overophedning af et enormt bolig- og pantebrevsmarked. Og vi får forklaret og set de faktiske aktører. Vi ser også deres appetit på natklubbernes hurtige knald af champagnepropper, der springer, og villige kvinder, der hopper og danser. Der spilles på casino med en overlegenhed, som om ikke alle ved, at de fleste taber. Det afspejler en ligegyldighed.

Og netop rouletten bruges som et pædagogisk greb til at illustrere, hvad det hele drejer sig om: jeg sidder i held og spiller videre med min vinderattitude. Dem, der står lige bag ved, spiller indbyrdes på, om jeg fortsætter med mit vinderheld, og dem bagved igen spiller på om hvem af dem i midten får gevinst. Og pludselig er alle involveret i, om jeg vinder eller taber. Og pludselig mister alle en masse penge. Sådanne illustrative eksempler bruger McKay med elegance i denne film for at vise verden, at den er fuld af skurke, der uden at tænke blot løber efter en vinder.

Skuespillerne yder en overbevisende indsats mellem vantro, blind tillid, klar spekulation, overtalelse og smarte bemærkninger, hvilket sammen med klipningen gør at man nærmest føler sig som tilskuer til en dokumentarfilm, som det er svært at tro på.

Filmen er både fængslende, underholdende og belærende. Men også anstrengende. Langt de fleste scener består af nogle habitter der taler i munden på hinanden i en jargon man næppe forstår. Eller som taler i mobiltelefon hvor kombattanterne slås om hvem der bestemmer. ”Min (portefølje) er større end din, så det er mig der bestemmer, idiot”. Wall Street udstilles som grådige personer uden corporate social responsibility, ja, uden responsibility overhovedet.

Trailer: Paramount

Man går ud af biografen med en bedre viden og større horisont, end da man ankom. Men også en del mere bekymret. Wiser and sadder.

Titel: The Big Short

Instruktør: Adam McKay

Varighed: 130 minutter

Premiere: den 28. januar 2016