Menu Luk

The Lobster

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

The Lobster skiller vandene.

Denne prisbelønnede absurde, makabre og provokerende film befinder sig milevidt fra mainstream og al sund fornuft. Der er uden tvivl en del, der efter at have set filmen, vil tænke. Hvad er det for en gang nonsens, jeg lige har brugt to timer på? Det gjorde jeg.

Første scene. Vi ser en kvinde køre i bil ude på landet. Det regner. Hun standser, står ud af bilen, går ind på en mark og skyder et æsel. Hvad skete der lige dér?

Filmen foregår i nær fremtid. En tid hvor singler er outcasts, og iflg. loven som straf bliver arresteret og deporteret til Hotellet for at finde en partner.  Det er for menneskets bedste, lyder systemets begrundelse.

IMG_6290.CR2
Singlerne får 45 dage til at udføre opgaven, og lykkes det ikke, bliver de omdannet til et dyr efter eget valg, hvorefter de bliver sat ud i Skoven og må klare sig selv. Den desperate David(Colin Farrell) flygter før fristen udløber ud i skoven, for ikke at blive transformeret til  en hummer. Hummer er ellers hans eget valg, da hummere kan blive meget gamle, helt op til 100 år, har blåt blod i årene ligesom de kongelige og er fertile hele livet. Hans bror, som var single og heller ikke kunne finde en partner på hotellet, er derimod, som så mange andre uopfindsomme singler, blevet transformeret til en lille gøende hund, som følger David overalt.

 

The Lobster stiller med sin sorte deadpan komik spørgsmål til gældende samfundsstrukturer, regeltyranni og et nærmes totalitært tosomhedsregime.  Vi befinder os i et absurd univers, der minder om den spanske filminstruktør Buñuels. Man kommer uvægerligt til at tænke på hans surrealistiske film Den Andalusiske Hund(1929).

Ikke nok med at selve historien i The Lobster er dybt bizar. Der er heller ikke nogen af karaktererne, man føler for, så det er svært at lade sig rive med.

IMG_0089.CR2
Manden bag er den græske instruktør Yorgos Lathimos. Han har vundet mange priser for sine film bla. vandt han for filmen Dogtooth en Un Certain Regard prize i 2009. Man må give ham, at han er modig og nyskabende, men det vejer ikke op for filmens ustrukturerede groteske fortælling.

Er man ikke begejstret efter de første 20 minutter af filmen, bliver man det sandsynligvis heller ikke efterhånden som filmen skrider frem. Her mister den fokus og bliver endnu mere usammenhængende og vanvittig. Enten kan man lide The Lobster. Eller også kan man ikke.

Instruktør: Yorgos Lathimos

Fotos og trailer: Camera Film

Premiere: 25. august 2016