Menu Luk

The Miracle Club

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Film om det uforklarlige.

Mennesket har altid været fascineret af åbenbaringer og mirakler. Disse underfulde ofte naturstridige begivenheder, som af mange af os opfattes som værende frugter af overnaturlige. kræfter eller guddommelige magters indblanding i naturens orden.

I Pyrenæerne finder man den franske by Lourdes, Europas største pilgrimssted. Her viste den hellige Jomfru Maria sig i 1858 for den fattige 14 årige bondepige Bernadette Soubirous og lod en kilde springe frem af klippen.

Foto: Scanbox                                                                                                                         Derefter begyndte historierne om mirakuløs helbredelse af syge, der havde besøgt kilden. Over 5 millioner mennesker valfarter hvert år til Lourdes i håb om at blive helbredt på sjæl eller legeme. Der er tale om en kæmpe velorganiseret pilgrimsturisme, et stort lukrativt maskineri med hoteller, restauranter, barer, busser, souvenirbutikker og kørestole i lange køer ved den hellige kilde. Derudover er der et stort antal fastansatte og frivillige, der hjælper de syge såvel praktisk som psykisk, således, at de, selv om miraklet om helbredelse ikke indtræder, ikke skal føle, at deres ophold i byen har været forgæves. Indtil dato er 68 mennesker mirakuløst blevet helbredt. Alt dette vel og mærke ikke i fiktionens verden, men i virkelighedens. The Miracle Club foregår hovedsagelig på dette forunderlige sted, hvor kodeordene er håb og mening med tilværelsen, når denne synes meningsløs.
Foto: Scanbox                                                                                                                                 Vi befinder os i 60ernes Irland i en forstad til Dublin. Tre ældre veninder Lily Fox(Maggie Smith), Eileen Dunne(Kathy Bates) og Dolly Hennesy(Agnes O’Casey) beslutter sig for, på trods af deres ægtefællers skepsis, at tage på en pilgrimsfærd til Lourdes. Da den noget yngre Chrissie Ahearn (Laura Linney) hører om deres initiativ, beder hun om at komme med, da hun har en dreng på omkring 10 år, som ikke kan/vil tale.

Vi følger kvinderne på busrejsen til Lourdes. Ser dem blive indkvarteret på et beskedent hotel, der er propfyldt med pilgrimme. Hører om deres respektive skepsis overfor mirakler. Det alt overskyggende spørgmål er: Er der tale om et lukrativt bondefangeri eller er der noget om snakken?

Plakat: Scanbox

De fire kvindelige skuespiller er et godt team, så man kan ikke undgå at blive revet med. På trods af, at filmens hovedtema er mirakuløs helbredelse af syge mennesker, finder vi masser af britisk humor. Den i dag 88 årige Maggi Smith’ er som altid fremragende med sin underspillede og spiddende humor. En ren fornøjelse.

Bag filmen står den 76 årige irske instruktør, manuskriptforfatter og fotograf Thaddeus O’Sullivan, som i sin lange karriere har beskæftiget sig med såvel film og tv.

The Miracle Club er ikke en stor film, men det er interessant at få et indblik i den kæmpe industri, med hoteller, restauranter, turistbutikker, hellige bade mv. stedet huser. I det hele taget kan man få lyst til at tage til Lourdes alene for at blive grebet af stemningen.

Instruktør: Thaddeus O’sullivan

Varighed: 91 min.

Premiere: 12.oktober 2023

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *