Kulturkupeen

The Quite Girl

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vi befinder os i i Irland i begyndelsen af 80erne. Her bor en fattig familie i et gammelt nedslidt stenhus med det femte barn på vej. Der er ikke megen kærlighed og overskud i hjemmet. En af de større børn er Cáit (Catherine Clinch) på ni år. Skoleferien står for døren, og forældrene sender hende i pleje hos nogle fjerne slægtninge, Eibhlín (Carrie Crowley) og Seán (Andrew Bennett), som driver en gård på landet, hvor hun skal tilbringe de næste par måneder.

Cáit er en stille pige. Hendes ansigtsudtryk og tavshed afslører, at hun er dybt ensom. På grund af sin dysfunktionelle opvækst, er hun i begyndelsen tilbageholdende og forsigtig over for den nye familie, som hun hele tiden sammenligner med den, hun kender hjemmefra.

Plakat: Camera Film

På gården i det sydøstlige, Irland hvor plejeforældrene bor, er der frodigt og smukt. Køerne giver rigeligt med mælk. Sommeren er varm og plejeforældrene er kærlige og imødekommende overfor hende. Her lærer hun for første gang i sit unge liv at være ønsket. Snart erfarer hun, at den nye familie bærer på en dyb hemmelighed, og hun må endnu engang sande, hvor skrøbeligt livet kan være.

The Quiet Girl er gribende. Man kan umiddelbart have svært ved at fatte hendes biologiske forældres manglende kærlighed og engagement i deres barn, også selv om de er udfordret på mange områder. Utrygheden og mismodet lyser ud af pigen. Hun er tavs det meste af tiden.

I det nye hjem åbner hun sig langsomt op for Eibhlín og Seán. Hun kommer i bad for første gang i sit liv. Plejeforældrene spørger interesseret til, hvordan hun har det, om der er noget, hun godt kunne tænke sig, og hvad hun egentlig synes, om at være hos dem. Der, hvor de bor, hjælper man folk, der har behov for det, herunder også sine naboer. På et tidspunkt erfarer hun, at også plejefamiliens tilsyneladende lykkelige og harmoniske tilværelse dækker over noget.

Foto: Camera Film

Den 11 årige Catherine Clincher e et sandt naturtalent i rollen som Cáit. I begyndelsen siger hun ikke noget, men formår uden ord med sin stille undseelige adfærd at udtrykke dybe følelser.

The Quite Girl er en film med mange lag. Tempoet er langsomt og afsøgende. Filmen bekræfter menneskets fantastiske overlevelsesinstinkt, når det virkelig gælder. The Quiet Girl har modtaget et hav af priser og er den første irsksprogede film, der har opnået en Oscar-nominering. En tankevækkende og smuk film. Kan varmt anbefales.

Instruktør: Colm Bairéad

Premiere: 5. april 2023

Længde: 95 minutter

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *