Kulturkupeen

The Son

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Det er ikke ofte, at vi ser film om psykisk sygdom. Det er synd, for en del af os er på en eller anden måde berørt af emnet, og kan derfor identificere os med problemstillingen

The Son er en stærk film, der gør indtryk. En film om at komme overens med de valg, man har truffet i løbet af livet. De to timer og tre minutter filmen varer, var jeg dybt engageret.

Plakat: SF-STUDIOS

Den succesfulde advokat Peter Hartnett(Hugh Jackman) er skilt fra sin kone Kate(Laura Dern). Sammen har de drengen Nicholas(Zen McGrath) på 17 år. Peter bor nu sammen med en ny kvinde, Beth(Vanessa Kirby), med hvem han har en baby. Nicholas bor hos sin mor. En dag beslutter han, at han hellere vil bo hos sin far, og snart flytter han ind hos Peter og Beth. Det er ikke let, hverken for Peter eller hans nye kone, pludselig at have en 17 årig boende.

Nicholas er ikke nem. Han pjækker fra skolen, begynder at skade sig selv og er ikke til at stole på. Beth klager over, at Peter nu hverken har tid til hende eller deres fælles baby. Når Peter ikke arbejder, må han tage sig af Nicholas. Og så er der lige det meget attraktive job Washington, som Peter aspirerer til at få. Peter har med andre ord mange bolde i luften. For mange.

Foto: SF STUDIOS

En dag ser vi Peter besøge sin far Anthony(Anthony Hopkins), en rig  umiddelbart ikke særlig sympatisk mand, der ikke var der for Peter, da han var barn.  En stærk scene, hvor Peter bebrejder sin far de valg, han tog dengang, og faren minder Peter om, at han er i færd med at gøre det samme i dag. Det er den eneste scene, hvor vi ser dem sammen.

Foto: SF STUDIOS

The Son er en film om at fortryde de valg, man tager i sit liv . Det er også en film, der viser, hvorledes psykisk sygdom kan påvirke en hel familie. Jeg er ikke som andre børn. Jeg er i smerte hele tiden, og jeg har ingen venner siger Nicholas lakonisk i en scene til sin bestyrtede far, da han spørger, om han ikke snart skal ud og være sammen med sine venner. En hjerteskærende scene at være vidne til.

Foto: SF STUDIOS

I filmen er der i vid udstrækning brugt flashback til Nicholas’ tidlige barndom, hvor han var en glad lille dreng, og hans forældre var lykkelige sammen. Disse scener står i skærende kontrast til scenerne, hvor Nicholas er teenager.

Hugh Jackman yder en fremragende præstation som den sympatiske, selvbebrejdende Peter. Det samme gør Laura Dern som Kate. De krænger med deres udtryksfulde spil deres dybe fortvivlelse ud, så man ikke kan undgå at mærke den på egen krop.

Bag filmen står Florian Zeller, som også stod bag den stærkt kritikerroste The Farther i 2020. Den fik ikke mindre end seks Oscar nomineringer og vandt i 2021 en Oscar for den for bedste filmatisering og for den bedste mandlige hovedrolle.

The Son er velspillet og engagerende. En film, der giver stof til eftertanke.

Instruktør: Florian Zeller
Trailer: SF STUDIOS

Premiere:  5.januar 2023

Varighed: 123 min.

Censur: Tilladt for børn fra 11. år

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *