Kulturkupeen

To the Ends of The Earth

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Anderledes ungdomsfilm.

Denne måneds film i Cinemateket er den japanske ungdomsfilm To the Ends of the Earth. En såkaldt coming of age film, som fokuserer på de psykologiske og moralske aspekter af udviklingen fra ung til voksen. En populær genre, hvor det handler mere om dialog og følelser end spænding.

I filmen følger vi den unge japanske TV-stjerne, Yoko (Atsuko Maeda)), som er vært på et rejseprogram.. Hun er rejst med et tv-hold til Utsbekistan i Centralasien for at optage et afsnit.  I forbindelse med optagelserne ser vi hende med vaders stående ude i havet og forsøge at fange en kæmpefisk på to meter. Endvidere ser vi hende i et primitivt Tivoli tre gange i træk prøve en stærkt kvalme frembringende gynge. Endelig ser vi hende i en landsby købe en ged, som hun vil sætte fri i bjergene.

Foto: Det Danske Filminstitut

Om natten forlader hun hotellet hvor tv-holdet bor, og går alene rundt i byen Samarkand, der ligger midt på den gamle Silkevej, hvor varer i sin tid blev fragtet mellem Kina og Vesten. Her er det fortrinsvis mænd, hun møder på sin vej. Kvinderne befinder sig indenfor hjemmets mure. Hun føler sig utryg, men samtidig draget af den fremmedartede kultur.

Foto: Det Danske Filminstitut                                                                                                      To the Ends of the Earth er I bund og grund en film om en dannelsesrejse. Yoko prøver at finde sig selv i disse for hende meget eksotiske omgivelser. Foran kameraet er hun et stort smil, en ung kvinde med masser af gåpåmod og appetit på livet. Bag facaden viser sig en anden kvinde, der er usikker og udstråler ensomhed og savn efter sin brandmand kæreste i Tokyo, som hun taler hyppigt med på mobilen, men som vi aldrig ser.

 

Foto: Det Danske Filminstitut

Filmen, der bevæger sig mellem drøm og virkelighed, er visse steder teatralsk og drivende sentimental. I en scene bryder hun ud i sang, da hun vandrer i Utbekistans smukke bjerge, hvilket får en til at tænke på Julie Andrews i The Sound of Music.

Bag filmen står den japanske instruktør Kiyoshi Kurosawa, som vel at mærke ikke er beslægtet med den verdensberømte ligeledes japanske instruktør Akira Kurosawa(1910-1998). Kiyoshi Kurosawa er med sine mange smukke og specielle film eksponent for nyere japansk art cinema. Han har vundet mange filmpriser, hvilket man efter at have set To the Ends of the Earth forstår til fulde.

Foto: Det Danske Filminstitut

Har man en teenager i huset bør man invitere ham eller hende i Cinemateket og se To the Ends of the Earth. Filmen er anderledes end de ungdomsfilm, som normalt bliver vist i de danske biografer. Nogle vil hævde, at der sker for lidt i filmen. Andre, at det netop er filmens styrke.

Filmen kan ses i Filmhuset i Gothersgade i København fra torsdag d. 4, november til tirsdag   d.9. november 2021.

Instruktør: Kiyoshi Kurosawa

Premiere: 4. november 2021

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *