Kulturkupeen

VENUSEFFEKTEN

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den 22 årige Liv(Johanne Milland Pedersen) arbejder på familiens gartneri i provinsen. Hendes nærmeste familie mor Gitte(Sofie Gråbøl), far Klaus(Lars Mikkelsen) og bror Jonas(Morten Hee Andersen) arbejder alle i virksomheden. Liv har kæresten Sebastian. De er glade for hinanden. .

Liv er vellidt både i familien og i sin omgangskreds. Ved et tilfælde møder hun en dag Andrea(Josephine Park), som er helt anderledes, end dem hun ellers omgås. Andrea er hippieagtig, bor i en campingvogn, og er iflg. hende selv ikke på stoffer, men har naturen på recept mod stress. Og så er hun til piger. Snart bliver Liv tiltrukket af den ukonventionelle Andrea. Da familien kommer ud i en krise, må Liv beslutte, hvad hun står for, og hvad hun egentlig vil med sit liv.

Plakat: Scanbox

VENUSEFFEKTEN er grundlæggende en coming of age film. En genre der fokuserer på en ung hovedpersons følelsesmæssige udvikling, typisk fremprovokeret af et vendepunkt i personens liv. I dette tilfælde mødet mellem Liv og Andrea.

Filmen er visuel flot med smukke optagelser af de skønne danske landskaber. Den bliver bedre og mere vedkommende, efterhånden som den skrider frem. Det er en ungdomsfilm, som nok skal appellere til mange unge.

Fokus ligger på Livs forhold til Andrea og hendes forundring over sin nye seksuelle orientering. Liv har hidtil været heteroseksuel, og har ikke på noget tidspunkt overvejet, om hun kunne være til kvinder. I en scene fortæller hun sin mor, at hun og Sebastian har slået op. Gitte spørger interesseret, om Liv har fundet en anden. Liv svarer, at hun er forelsket i Andrea. Gitte hører navnet som Andreas, og fortæller støttende sin datter, at det er godt for en ung kvinde på Livs alder, at have haft flere kærester. Da det går op for Gitte, at Liv er forelsket i en kvinde, forsøger hun at finde en grimasse der kan passe. En ret sjov scene.

Foto:Scanbox

Bag filmen står Anna Emma Haudal, som har skabt ungdomsserien Doggystyle på DR3, en serie som har modtaget en Robert for bedste korte TV-serie. VENUSEFFEKTEN er Haudals første spillefilm. Hun siger: Venus effekten er en kærlighedshistorie om at elske sig selv og hinanden. Om kærligheden i sine forskellige faser og de normer og rollemønstre, der knytter sig til vores opfattelse af kærligheden. Og om at frigøre sig fra de forventninger og mønstre vi har med hjemmefra.

Johanne Milland Pedersen er rigtig god som den søgende Liv. Ligeså Josephine Park som Andrea. Veteranerne Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen som forældrene Gitte og Klaus yder selvsagt også fine præstationer.

I en af de sidste scener holder familien jul. En noget akavet en af slagsen. Men timingen må siges at være ganske god her en måneds tid før højtiden.

Instruktør: Anna Emma Haudal

Trailer:Scanbox

Premiere:18. november 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *