Menu Luk

King Richard

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Velfortalt og stærkt underholdende.

King Richard er historien om en far med enorme ambitioner på sine døtre vegne. En mand som presser dem til det yderste for, at de kan blive verdens bedste kvindelige tennisspillere, og som ikke skyr noget for at nå sit mål.

Vi befinder os i 90erne i Californien. Familien Williams består af Richard (Will Smith) og hans kone Orance(Aunjanue Ellis) samt fem sammenbragte døtre, herunder Venus(Saniyya Sidney) og Serina(Demi Singleton). De bor i Compton, et fattigt område tæt på Los Angeles. Richard arbejder som deltids sikkerhedsvagt, Orance som sygeplejerske. Børnene går på den lokale skole.

Foto: Warner Bros

Venus og Serina har talent for tennis, og Richard træner dem så meget som muligt, når de ikke er i skole. Han har store ambitioner på deres vegne. Drevet af sin vision om deres fremtid, har Richard en plan, der vil tage pigerne væk fra Compton, som har en ubehagelig høj kriminalitetsstatistik. Selv kommer han fra et slumområde med megen vold. Målet er, at pigerne skal blive verdensberømte, legendariske ikoner. Midlet er ukonventionelle metoder. Så ukonventionelle af de sociale myndigheder en dag banker på døren for at undersøge, hvordan pigerne trives.

Med al den hype, der på verdensplan har været omkring de to søstres exceptionelle karrierer, er King Richard en film, der viser deres vej mod målet.

King Richard er en rørende film. På den ene side har man ondt af de to piger, der bliver presset til det yderste, for at leve op til farens ambitioner. På den anden side må man sige, at hans ambitioner netop har givet dem et liv, de ikke i deres vildeste fantasi med deres baggrund, har kunne drømme om. Serena er den højest betalte kvindelige atlet i verden og god for mere end 225 millioner dollars.

Plakat: Warner Bros

Venus og Serena har været med-producere på filmen, så man må gå ud fra, at det vi ser på lærredet er nogenlunde i overensstemmelse med virkeligheden.

Jeg blev revet med af filmen, som er stærkt underholdende. Will Smith er formidabel som pigernes ambitiøse far. Han er for meget, for manipulerende og for styrende. Hans ambitioner på pigernes vegne nærmer sig det sygelige. Og så har han lige en foruroligende side, som kommer til udtryk en mørk aften, hvor han møder en ung mand som har chikaneret pigerne. Man forstår ikke, at hans kone ikke siger fra. Hun er bestemt ikke under tøflen. Men resultatet af hans bestræbelser er enestående. Det må man give ham.

Foto: Warner Bros

Det er i den grad lykkedes familien at bryde den sociale arv. Hans motto er: Stay focused. Don´t be afraid. Det er der mange af os, der godt kunne lære af. I må gerne mene, at vi er hårde ved børnene, for det er vi. Det er vores arbejde at holde dem væk fra gaden, siger han til myndighederne, da de kommer på besøg. Og henvendt til sine døtre siger han: I må repræsentere alle små sorte piger i hele verden. Noget af en opgave for de to teenagere.

Foto: Warner Bros

Saniyya Sidney og Demi Singleton spiller med stor overbevisning. Venus og Serina er glade piger, der finder sig i at blive pacet frem af deres far. Tanken strejfer en, om han gør det for deres eller egen skyld. Alt hvad han ikke er lykkedes med i livet for ham, lykkes for dem.

Filmen handler grundlæggende om The American Dream. Den er mildest talt gået i opfyldelse for familien. Man kan egentlig undre sig over, at denne underholdende og gribende film ikke er lavet før, men nu er den her, så gå ind og se den.

Instruktør: Reinaldo Marcus Green

Spilletid: 145 min.

Trailer: Warner Bros

Censur: 11 år

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *