Kulturkupeen

Vikingeborgen Trelleborg – en sommerudflugt.

Besøgt af Ulla Strømberg.

( Div. fotos fjernet).

Udflugtsmulighed:  Vikingeborgen Trelleborg.

Ikke langt fra Storebælt, tæt på Slagelse, ligger vikingeborgen Trelleborg. De fleste er nok kommet forbi stedet som børn, for Nationalmuseet var til stede allerede i slutningen af 1930erne og udgravede det, der skulle vise sig at være en flot ringborg og en del af et større vikingemilitærsystem.  Sammen med vikingeborge i Aggersborg, Fyrkat og Nonnebakken indgik Trelleborg på Sjælland som værn mod omverdenen.  I 1941 blev der bygget det flotte vikingehus, for sådan forestillede man sig, at vikingerne levede. Smukt er det stadig, selv om historikerne i dag gerne ville korrigere en række detaljer. Ellers er det ringvolden og en række cementmarkeringer af de mange langhuse, som er udstillingen  ”Trelleborg”.

Borgen har formodentlig rummet mindst  500 sjæle – inklusive kvinder og børn, men hurtigt blev stedet forladt igen, siger arkæologerne, der præciserer den aktive tid til at være ca. 20 år omkring 980 e. kr., mens Harald Blåtand var konge.

Der forskes stadig i vikingetiden, og det ses, når man går rundt på græsmarkerne og ind i den mindre udstilling, som ligger ved indgangen, hvor almen oplysning, information på børneniveau er godt blandet med en mere højpandet fortælling.

Da det er Nationalmuseet, der står bag det hele i dag, og de nu så forkætrede store NNNN står ved indgangen, kunne man måske ønske sig en lidt mere stringent museumsformidling.   Det er faktisk lidt svært at blive klog på, hvad der er forskning og viden, og hvad der er ren underholdning. I udstillingen under tag er det lidt rodet med forskellige plasticstole halvt tildækket med dyreskind købt i et boligmagasin, og nye kostumer står nærmest side om side med udgravede objekter.

uge 29 i Trelleborg med Vikingefestival og ca. 1100 vikinger i telte. Foto: US.

Men jeg var heldig. Den dag jeg kom forbi Trelleborg, fandt den årlige vikingefestival sted i uge 29.  Omkring 1100 folk i alle aldre havde stillet deres ”ægte” vikingetelte op, og så spankulerede de rundt i ”ægte vikingedragter” eller skar i træ, steget smågrise, sad og snakkede med hinanden inden for teltdugen. Vi, publikum, fik lov at kigge på, men ikke smage! I cafeteriet – der kunne have været en fantastisk formidler af vikingeskikke  og vikingemad, var der blot de sædvanlige grillpølser og fabriksfremstillede pølsebrød.

Men flot så det ud med de mange vikinger og de smukke telte. For mig er det i øvrigt et helt nyt kapitel. Vi har i Danmark adskillige vikingeklubber rundt om i landet og tilsyneladende flest i provinsen. Mange af de yngre, mandlige vikingemedlemmer var statister ved den store teaterforestilling ”Røde Orm” tidligere på sommeren ved Moesgaard Museum uden for Aarhus.

Tænk, at disse entusiastiske vikinger findes med deres eget minisamfund i det større.  En anden, kraftfuld elite, som slet ikke er taget i betragtning ved sommerens elitediskussion.

Nye vikingeskjolde – parat til et slag. Foto: US.

Ved afslutningen af festivalugen var der et stort slag, hvor vikingemænd kæmpede mod hinanden og demonstrerede deres våbens slagkraftighed. Det så jeg desværre ikke, men det er værd at hold øje med næste år: UGE 29 i Trelleborg på Sjælland.

På diverse hjemmesider kan man læse om, at Trelleborg indtil videre ikke er lykkedes med at finde penge til et nyt besøgscenter – og heller ikke er kommet  på Unescos Verdensarvs-liste.  Heldigvis. Lad lidt af uskylden på stedet forblive, men en smule god smag i udstillingerne gør ingen skade.

 

www.natmus.dk/museerne/trelleborg

www.vikingmagasin.dk/kalender      ( vikingemarkeder)

Links til grupper