Kulturkupeen

Zirkus Nemo er kommet til Sjælland.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Smadremanden, bager Jørgen, Marianne og målermanden er tilbage på den store danmarksturné, som nu er nået ud til snobbernes paradis ved den store græsplæne foran Skovridderkroen i Charlottenlund.

Zirkus Nemo. Pressebillede.

Søren Østergaard er utrættelig med sit Zirkus Nemo, der indeholder lige dele cirkusakrobatik og verbalt nycirkus, underforstået en perlerække af rablende ironiske og også samfundskritiske figurer skabt af Østergaard. Årets forestilling er i øvrigt en stram og gedigen blanding med diverse nye og gamle personager fra overdrevet iblandet både ren akrobatik og verdens mest nuttede søløve.

Søren Østergaard taler hurtigt, uanset hvilken stammende figur han kryber ind i. Målermanden bærer på hele sin slægtshistorie, hvor faderen var grænsebom i det sønderjyske. Det er absurd på den sjove måde og også at iagttage, hvordan Østergaard kan udfolde et helt univers på baggrund af en målepind. I anden del af nummeret optræder han såmænd blot med kunsten at måle med et målebånd, der har automatisk rul tilbage.

Zirkus Nemo. Pressebillede.

En anden figur er den østeuropæiske dukkefører med en frygtelig frisure og et ekstremt dårligt hakkende, stammende engelsk, som ret hurtigt bliver til ukontrolleret vrede, der går ud over de uskyldige dukker. Snorene går i stykker og hele marionetdukkeideen fordufter. Og så ler vi. Men højest er latteren når Østergaard til allersidst kommer ind i sine sønderrevne læderbukser og den snavsede undertrøje, der afslører et hav af tatoveringer. Han vil smadre os, hele bundtet i Charlottenlund, og det gøres med sprogets værste gloser og ukvemsord, som hagler ned over det stakkels publikum.  Alle jubler.

Zirkus Nemo. Smadremanden. Pressebillede.

Der er gys og tilbageholdt åndedræt når de ferme akrobater hopper op i luften og lander på den dertil indrettede bom – og overraskende er den charmerende søløve, som kan vifte med halen og kysse sin jonglør. Det er sødt og charmerende, men hvad siger dyrevelfærdsorganisationerne til denne menneskeliggjorte søløve på sommerrejse igennem Danmark?

Ny i år er også Michel Castenholt som en sød klovn, siamesisk tvilling med efternavnet Lyngborg Madsen og en barmfager kvinde, der kan trylle.  Orkestret er et kapital for sig – og ligeledes den allestedsnærværende Laura Kvist Poulsen.

Zirkus Nemo. Pressebillede.

Alt fungerer på den helt skæve måde, men hvilken zirkusmaskine, der rejser rundt! Alt smukt og farvemæssigt afstemt i rødt og sort.

Afgjort et besøg værd – endnu engang. Sommeren 2017, der slet ikke har vist sig endnu, kan erstattes af Zirkus Nemo! Så blev det sommer alligevel!

 

Der spilles indtil 2. september i Charlottenlund og derefter i Odense fra 5-16. september.

www.zirkusnemo.dk