Kulturkupeen

Aladdin

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den måtte jo komme. En live-action version af Disneys Aladdin. Sidst Disney havde Aladdin på programmet var i tegnefilmversionen fra 1992. I den udgave var Robin Williams stemmen bag den charmerende lampeånd Genie. Filmen indeholdt uforglemmelige sange som den Oscar-vindende A whole new life og A friend like me. Den indtjente over en halv milliard dollars verden over, og førte til et hav af succesrige musicalversioner på Broadway og rundt omkring i verden.

Foto:Disney Danmark

Alladin er folkeeventyret om gadedrengen Aladdin(Mena Massoud), der hustler sig til livets ophold ved at småstjæle. Han bor i den fiktive arabiske havneby Agrabah. Han har imidlertid ambitioner om et bedre liv end at leve på gaden, og en dag forelsker han sig på et marked i en ung pige, som senere viser sig at være landets smukke og selvstændige prinsesse Jasmine (Naomi Scott). Han følger efter hende tilbage til paladset, og møder her den onde Jafar, der er har andre planer for prinsessen og hendes aldrende far. Jafar vil med hjælp af en magisk olielampe selv overtage tronen. Snart kommer Aladdin i besiddelse af olielampen, der indeholder den charmerende, energiske og slagfærdige lampeånd Genie(Will Smith), der kan opfylde tre ønsker.

Foto:Disney Danmark

Den nye Aladdin film er fejende flot. Visse steder er den meget dramatisk specielt mod slutningen af filmen. Så aldersmæssigt er den ikke for de små. I Disney universet bliver ting ofte menneskeliggjort. Vi ser det f.eks. i Beauty and the Beast, hvor vi møder talende lysestager, thépotter og ure, men også i Aladdin, hvor det flyvende tæppe og olielampen er besjælet. Det kommer der nogle rigtig sjove scener ud af.

Foto:Disney Danmark

Filmens clou er Will Smith som lampeånden. Han er kraftfuld, morsom og helt uforudsigelig.

Stilistisk og teknisk er filmen imponerende. Den har et væld af visuelt spektakulære scener i stærke klare farver med et hav af medvirkende. Filmen har mange handlingstråde. Igen nok lige i overkanten til at mindre børn kan følge med.

Foto:Disney Danmark

Grundlæggende handler filmen, der er indspillet i studier i London og i storslåede landskaber i Jordan, om almen menneskelige emner som kærlighed, ondskab og magtbegær, men også om vores behov for at udvikle os og blive klogere. Filmen appellerer således bredt til mange aldersgrupper.

Foto:Disney Danmark

Guy Ritchie er manden bag. Han har tidligere instrueret film som Sherlock Holmes og The Man from U.N.C.L.E.

Inden for det sidste halve års tid, har vi i de danske biografer kunnet se flere live-action film fra Disney bl.a. Jakob og Peter Plys, Nøddeknækkeren og de fire Kongeriger, Mary Poppins vender tilbage og Dumbo.

Aladdin er endnu en overdådig flot og charmerende en af slagsen. Et rigtigt godt bud på en familietur i biffen.

Instruktør: Guy Ritchie
Trailer: Disney Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.