Kulturkupeen

Ammonite

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sanseligt og gådefuldt periodedrama.

En film hvor omdrejningspunktet er jagten på fossiler kan umiddelbart synes noget nørdet. Det er ikke tilfældet med Ammonite. Tværtimod.

Vi befinder os i England, nærmere betegnet Dorset i 1840erne. Her bor den midaldrende Mary Anning(Kate Blanchet) med sin gamle mor på et forblæst hjørne af den smukke engelske klippekyst. Anning er en anerkendt palæontolog, som har fundet flere fossiler, som hun har solgt til British Museum. I huset hvor de bor, har hun en lille shop, hvor hun sælger fossiler til sommerturisterne. Hendes far var møbelsnedker og fossiljæger i fritiden. Herfra hendes interesse for de historiske sten.

Photograph by Agatha A. Nitecka/RÅN studio

Da vi møder hende ligger hendes mest berømte fund bag hende. Hun har svært ved.at få det til at hænge sammen økonomisk. En dag kommer rigmanden Roderick Murchison(James McArdle), til byen med sin hustru, Charlotte(Saoirse Ronan). Han er meget interesseret i Marys arbejde. Snart tilbyder hende en god sum penge for at se efter Charlotte, der er syg, og iflg. ham vil have godt af et ophold ved havet. Mary siger straks nej tak. Hun er fossil jæger ikke sygeplejerske. Men riget fattes penge, så hun indvilger alligevel.

Mary kommer fra arbejderklassen. Hun arbejder hårdt for at overleve. Hendes liv er træls. Hun smiler så at sige aldrig. Charlotte er rig og meget yngre. Da hun får det bedre, viser hun sig at være et livstykke, der ser muligheder frem for begrænsninger. En ung privilegeret kvinde, der kan vælge til og fra i livet.

Langsomt arbejder de to sig ind på hinanden. Det bliver begyndelsen til et forhold mellem de to, der er helt uhørt på den tid.

Visuelt er filmen et flot historisk drama med smukke panoreringer over det smukke forblæste engelske landskab.

Photograph by Agatha A. Nitecka/RÅN studio

Filmen er så at sige uden underlægningsmusik. Der er i vid udstrækning kun gjort brug af reallyd. Fraværet af stemningsskabende musik giver en særlig autentisk stemning.

Kate Blanchet og Saoirse Ronan spiller med nerve og intensitet deres roller som respektive Mary og Charlotte. Mary er ikke en kvinde af mange ord, men langsomt bløder hun op, og viser en anden side af sig selv.

Der er en scene, hvor Mary bliver inviteret til et middagsselskab af den lokale læge. Mary nægter at deltage uden Charlotte. Så hun bliver også inviteret. Det ender med, at Mary forlader selskabet før tid, mens Charlotte morer sig til sent ud på natten. Mary bliver jaloux, hvilket lægger kimen til deres første skænderi, og en erkendelse af, at der nok er mere mellem de to, end de selv har troet.

Ammonite er en film om forbudte følelser. Et sanseligt, smukt og gådefuldt periodedrama.  Filmen vækker mindelser om filmen Portræt af en kvinde i flammer(2020), der foregår i 1700 tallet i Bretagne, og som vi tidligere har anmeldt her på bloggen, og som netop handler om kærlighed mellem to kvinder.

Filmen har vundet flere priser bl.a. en pris for Best Screen Couple (Kate Winslet og Saoirse Ronan), og er nomineret til et hav af andre priser.

Instruktør: Francis Lee
Premiere: 20.maj 2021

Længde: 120 minutter

Censur: 15 år

Distributør: Angel Films

Trailer: Angel Films

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *