Kulturkupeen

Askedrengen i Troldkongens sal

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Askedrengen i Troldkongens sal bygger på et norsk folkeeventyr skrevet af Asbjørnsen og Moes – det norske svar på Brdr. Grimm. Filmen foregår i Norge i en fjern fortid. Landets konge skal finde en brudgom til sin datter Prinsesse Kristin(Elie Harboe), der snart fylder 18 år. Sagnet siger nemlig, at bliver hun ikke gift før hun fylder 18 år, vil den grusomme kæmpe Troldkonge tage hende til ægte, og hun skal bo til evig tid med ham i hans mørke rige.

Det lyder ikke godt, og det er det heller ikke. Prinsessen vil ikke giftes hverken med Troldkongen eller den danske prins Frederik, som kongen har udset til sin svigersøn. Hun flygter fra slottet og møder i skoven Askedrengen Esben(Vebjørn Enger)en fattig, klodset og impulsiv bondeknold med hjertet på rette sted. Man kommer uvægerligt til at tænke på vores egen Klods Hans.

Kongen har udlovet en dusør på prinsessen og det halve kongerige, hvis der er nogen, der kan finde hende. Snart tager Askedrengen med sine to brødre afsted for at redde hende.

Selve eventyret er der ikke noget galt med. Men det fungerer bare ikke godt i filmen. Det hele virker klichéagtigt. Karaktererne er for endimensionelle. Den kæmpe Troldkonge, der nærmest er så stor som et bjerg er for ond og larmende. Figuren bliver kedelig. Prins Frederik, der er gennem usympatisk, snu og hovmodig bliver man ligeledes hurtig træt af. Der er ikke nok magi og fortryllelse over eventyret. Man bliver ikke grebet.

Visuelt er filmen flot med mange smukke panoreringer over den norske natur herunder majestætiske fjelde, pragtfulde vandfald, storslåede søer. Der er mange mørke scener ikke mindst i Troldkongens Rige. Troldkongen kan nemlig ikke tåle dagslys, så når den er i fokus er det mørkt.

Filmen er indtalt på dansk og karaktererne taler et moderne sprog. Det er altid et spørgsmål om man i historisk drama skal forsøge at holde sig til et sprogbrug der minder om det, man brugte dengang eller bruge det nutidige. Sidstnævnte fungerer godt her.

Hovedrolleindehaveren, den unge rødhårede Vebjørn Enger, går til rollen med stor entusiasme og charme. Han er simpelt hen et fund til den rolle.

Bag filmen står den norske filminstruktør Mikkel Brænne Sandemose, der bl.a. er kendt for actioneventyret Gåten Ragnarok. Han er i øvrigt oldebarn af forfatteren Axel Sandemose.

Er der store børn i familien kan man godt invitere dem ind og se Askedrengen i Troldkongens sal. Men nogen stor film er det altså ikke.

Instruktør: Mikkel Brænne Sandemose

Fotos og trailer: Nordisk Film Distribution

 

Premiere: 8. marts 2018