Kulturkupeen

Atlantic Crossing.

Kommentar af Eva Zierau.

Underholdende norsk historisk  tv-serie.

Episode 1-5.

I søndags løb første afsnit af den norske store tv-serie Atlantic Crossing over skærmen. Et stort anlagt historisk udstyrsstykke med et budget på 70 mio. norske kr.

Oslo d.11. april 1940. Tyskland har okkuperet Danmark. Nu er turen kommen til Norge. Norge lægger sig som bekendt ikke straks fladt ned for den tyske krigsmaskine. Den norske Kronprinsesse Märtha(Sofia Helin) flygter med hendes og Kronprins Olavs tre børn Ragnhild, Astrid og Harald til Sverige, hvor de indlogerer sig hos den svenske Kong Gustav og Dronning Sophia. De er nu i sikkerhed, men spørgsmålet er, hvor længe det svenske kongehus kan have de norske flygtninge boende før tyskerne, som indtil videre har respekteret Sveriges neutralitet, opdager det. Hvis det sker, frygter Kong Gustav at Sverige kan miste sin neutralitet, og må gå aktivt ind i krigen.

Foto: NRK og DR

I Norge sidder Kronprins Olav(Tobias Santelmann)og Kong Haakon 7.(Søren Pilmark) den danske Christian 10´s. bror. Haakon blev ved en folkeafstemning i 1905 valgt til Norges konge, og har således siddet på tronen i mange år. Under krigen flygter de begge til London.

I de første fire episoder af serien følger vi primært Kronprinsesse Märtha først i London og senere i USA, hvor hun får et tæt forhold til Præsident Roosevelt(Kyle MacLachlan), som bliver betaget af hende og tilbyder at hjælpe hende såvel praktisk som politisk. Dette bevirker, at hun med tiden bliver en slags lobbyist for den norske regering.

Efter foreløbig at have set fire ud af de otte episoder må jeg konstatere, at de er underholdende og giver en anden vinkel på vort broderlands historie.

Foto: NRK og DR

Rent visuelt er serien spækket med nostalgiske smukke billeder fra tiden dengang bl.a. i Norge, England og USA. Vi er også med på luksuslineren over Atlanten. Som Kronprinsesse Märtha siger på sejlturen: Jeg havde aldrig troet jeg skulle krydse Atlanten som flygtning. Krigen, dens rædsler og angsten for nazismen herunder hvad, der vil ske med Norge og hendes mand fylder hendes bevidsthed døgnet rundt.

Flere norske historiske eksperter har klandret serien for at give et fordrejet billedet af de faktuelle begivenheder dengang. I indledningen til første episode oplyses: Inspireret af sande hændelser. En klausul der netop lægger op til en videre fortolkning af virkeligheden. Det kan være en svær balance. Man har som lægmand også en formodning om, at historiske fakta fortolkes men ikke ændres.

Sofia Helin som vi kender fra den dansk-svenske krimiserie Broen, hvor hun spiller kriminalkommissær Saga Norén, yder en flot præstation som den, rådvilde Märtha som snart viser sig, at have sans for andet end at tage sig af sine tre børn.

Foto: NRK og DR

Vores egen fortræffelige Søren Pilmark er med som, Kong Haakon 7., men i de første afsnit er hans rolle noget begrænset. Han taler kun  dansk, selv om han har været norsk konge siden 1905. Sådan var det også i virkeligheden.

Atlantic Crossing vækker i den grad mindelser om filmen Kongens Valg(2017) som også handler om de skæbnesvangre dage omkring den 9. april 1940.  Filmen skildrer dramatisk og følelsesladet det dilemma, som Kong Haakon stod i. Skulle Norge som Danmark overgive sig straks til den nazistiske overmagt, eller skulle Norge vise, at det norske folk ikke lod sig knægte og afslå at kapitulere. Her gav Jesper Christensen et imponerende og flot portræt af Kong Håkon. I Atlantic Crossing er vinklen anderledes, idet den nye serie indtil videre fortrinsvis fokuserer Kong Haakons svigerdatter Märtha.

Foto: NRK og DR

Serien kan ses på DR1. Afsnit 2. vises søndag den 14. februar kl. 20. Der er i øvrigt, hvis man ikke kan vente på de næste episoder, nu mulighed for at streame samtlige afsnit på DR.

Instruktører: Alexander Eik og Janic Heen

Premiere: 7.februar 2021

2 tanker om “Atlantic Crossing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *