Menu Luk

News of the World

∗∗∗

Af: Eva Zierau.

Jævn western.

Den 64 årige Tom Hanks har en særlig status. En feteret filmstjerne med et hav af store roller i bagagen. Tænk bare på film som Forrest Gump, Saving Mr. Banks og Spionernes Bro for bare at nævne nogle stykker. Det er blevet til over 90 film. Derudover har han adskillige gange været instruktør og manuskriptforfatter. Alt dette er mundet ud i diverse priser herunder to Oscars, flere nomineringer til den store filmpris og diverse Golden Globe Awards. Han er således en af Hollywoods tunge drenge.

I den nye Netflix film News of the World, der foregår i 1870erne efter Den Amerikanske Borgerkrig, spiller han den ældre krigsveteran Captain Jefferson Kyle Kidd, der rejser fra by til by og tjener til dagen og vejen ved at være nyhedsoplæser. Dengang kunne befolkningen på landet ofte ikke læse.

Foto: Bruce W. Talamon/Univeral Pictures/Netflix

På et tidspunkt møder han en hvid forældreløs pige Joanna(Helena Zengel) på 10 år. Efter at have mistet sine forældre, er hun vokset op hos indianerne, og hun taler kun deres sprog. Da de indianske forældre bliver dræbt, er hun helt alene. Hun kommer fra byen Castroville, der ligger i et område, hvor Kidd engang selv har boet, og han beslutter sig for at følge hende hjem til hendes familie, der stadig bor der.

Filmens omdrejningspunkt er forholdet mellem det umage par og den lange rejse gennem Texas for at nå deres bestemmelsessted. Det er ikke ufarligt at færdes i disse øde områder. Lovløsheden har gode betingelser.

Selv om filmen foregår for ca. 150 år siden, spejler den nutiden med referencer til evig gyldige temaer som medmenneskelighed, kærlighed og fejlbarlighed. Samtidig viser filmen et uroligt og opsplittet USA, som vi ser det i dag i kølvandet på Præsidentvalget sidste år. Som sådan er filmen vedkommende. Visuelt er den flot, med smukke billeder af USA’ store vidder og naturområder.

Foto: Bruce W. Talamon/Univeral Pictures/Netflix

Samspillet mellem Hanks og Zenkel er imidlertid ikke optimalt. Det faktum, at de i bund og grund ikke kan kommunikere verbalt, fordi de ikke taler samme sprog, gør, at vi savner mere dynamik mellem dem. Vi kender Zenkel fra filmen Systembryder(2020), hvor hun spiller et utilpasset barn og yder en rystende stærk præstation. Det er svært at gøre for hende i News of the World  i og med, at Kidd og Johanna ikke kan forstå hinanden. Zenkel får med andre ord ikke rigtig mulighed for at bruge sit potentiale, og det er synd. Endelig kunne filmen, der varer 118 minutter godt have været noget kortere.

Tom Hanks giver Captain Kidd fylde og karakter, Havde det ikke været for Hanks præstation, havde filmen ikke fungeret. Han bruger hele paletten. Hans Kidd har hjertet på rette sted, er fandenivoldsk og en god entertainer, når han for et begejstret publikum læser op af sine aviser.

Foto: Bruce W. Talamon/Univeral Pictures/Netflix

Er man til westerngenren kan man godt tune ind på Netflix og se News of the World. Er man ikke, går man ikke glip af så meget.

Instruktør: Paul Greengrass.

Premiere på Netflix:.10. februar 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *