Kulturkupeen

Bombshell – opgørets time

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gretchen Carlson(Nicole Kidman), Megyn Kelly(Charlize Theron) og Kayla Pospisil(Margot Robbie) er Bombshell – opgørets time’s ubestridte heltinder. Tre modige kvinder, der i 2016 sagde fra overfor Fox News topchef Roger Ailes´(John Lithgow) sexchikane af tv-stationens kvindelige ansatte. Det kostede dem og Roger Ailes dyrt, men sagen blev den første spæde start på #MeToo bevægelsen.

Gretchen er en af Fox News helt store stjerner. En smuk begavet kvinde, tidligere Miss America, som dagligt toner frem på den konservative tv-kanal Fox News med seneste nyheder og skarpe analyser. Hun elsker sit job, men ikke sin chef Roger Ailes, som er manden bag den Trump venlige tv-stations enorme succes. En dag bliver hans chikane for meget. Hun nægter at rette ind og bliver fyret på stedet. I løbet af få minutter står hun med sin taske og en lille papkasse med personlige ejendele på gaden uden job og med risiko for, at Roger Ailes vil ødelægge hendes image, så hun ikke kan få job andre steder. Dertil kommer en slunken pengepung, da hun er familiens breadwinner.

Tilbage på Fox News følger vi en anden og om end endnu mere populær tv-vært Megyn, der ligeledes er offer for chefens tilbøjeligheder. Hun beslutter sig for, koste hvad det vil, at gøre noget drastisk ved problemet.

Foto: Nordisk film Distribution                                                                                               Endelig har vi den nyansatte Kayla, som bliver inviteret op på chefens kontor, hvilket kun er meget få og smukke kvinder forundt. I en tåkrummende, ubehagelig scene siger han til hende: I need to know that you are loyal. I need you to prove it, hvorefter han stønnende beder hende om at løfte kjolen, så han har fri udsigt til hendes ben. Man krymper sig i sædet. I øvrigt har han glasborde foran sofaerne, så han altid har fri udsigt til herlighederne, når han får kvindeligt besøg. Man tænker: Er det virkeligt muligt at en mand med hans position i årevis kan krænke sine kvindelige ansatte, uden at nogen har grebet ind. Vi befinder os trods alt i 2016. Svaret er et rungende Ja.

I filmen finder vi dokumentariske klip fra amerikanske nyheder i 2016 herunder flere af Donald Trumps udtalelser op til præsidentvalget. Udtalelser, der for fire år siden fik os til at spærre øjnene op. Det gør vi ikke mere. Vi er blevet hærdet på den front. Klippene styrker filmens autentiske tone.

Vi får indtryk af, at de tre kvinder ikke kender hinanden. Vi ser dem en enkelt gang i samme elevator. De taler ikke sammen. Da Kayla står ud på 2. sal, hvor Roger Ailes kontor befinder sig, er der et medlidende blik i de to andres øjne.

Foto: Nordisk film Distribution                                                                                                 Nicole Kidman, Charlize Theron og Margot Robbie spiller deres roller med stor overbevisning. Charlize Theron og Margot Robbie er begge blevet Oscar nomineret for deres præstationer i Bombshell – opgørets time i kategorierne Bedste Kvindelige Hovedrolle og Bedste Kvindelige Birolle

John Lithgow, som vi kender fra Netflix serien The Crown, hvor han spiller Churchill, er glimrende som den kyniske og klamme Roger Ailes, men efter at have lært ham at kende i The Crown er det ikke helt nemt, at se ham i en så gennem usympatisk og gemen rolle. Hans argument for overgrebene er: Vi gav dem (kvinderne) job og strålende karriere. Ingen forlader jo FOX frivilligt.

Foto: Nordisk film Distribution:                                                                                                  Bag filmen står instruktøren Jay Roach, som har et væld af film på samvittigheden bl.a. Meet the Parents( 2000), Meet the Fockers(2007) og Trumbo(2015).                                              Bombshell – opgørets time er stærk og underholdende. Vi kan takke disse kvinder for deres mod til at sige fra og ikke lade sig kue.

Instruktør: Jay Roach

Trailer: Nordisk Film Distribution

Premiere 27. Februar 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *