Kulturkupeen

Brænd alle mine breve

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Filmen Brænd alle min breve bygger på den 47 årige svenske forfatter Alex Schulmans bog af samme navn, som udkom i Sverige i 2018. Bogen blev hurtig en bestseller med mere end 300.000 solgte eksemplarer.

Schulman er særlig kendt på den anden side af Øresund i og med, at han ud over sin forfattergerning har arbejdet som journalist, dramatiker og  tv-vært. Derudover har han i en årrække stået bag en af Sveriges største podcasts, ”Alex og Sigge”, sammen med makkeren Sigge Eklund.  Med andre ord. Han er en alsidig herre.

Plakat: SF Film

Schulman er en temperamentsfuld mand. Han bliver let indigneret og opfarende. En dag sætter han sig for at prøve at finde ud af, hvor al hans indestængte vrede kommer fra.

Ved et tilfælde opdager han en bunke familiebreve, der bl.a. stammer helt tilbage fra 1932, da hans morfar Sven Stolpe(Bill Skarsgård) og mormor (Asta Kamma August) var unge. Ved at læse disse breve, bliver han klogere på sin egen vrede, og ikke mindst kan han genkende nogle karaktertræk hos sig selv, som viser sig at være nedarvet igennem generationer.

Brænd alle mine breve er en familiekrønike, hvor hovedbudskabet er, at man ikke skal begræde fortiden. Sket er sket, og det vi ikke kan ændre, skal vi lade ligge og fokusere på fremtiden. Det er banalt, men også lettere sagt end gjort.

Foto: SF Film

Filmen handler også om forbudt kærlighed og om at være bundet til en, man ikke elsker. Da den berømte forfatter, forsker og anmelder Sven Stolpe i filmen opdager sin kones utroskab med den meget yngre forfatter og redaktør Olof Lagercrantz, siger han til hende: Hvis du nogensinde er mig utro, vil jeg skyde ham, så dig og til sidst mig selv. Det er klar tale, og man er ikke i tvivl om, at han mener det.

Filmen kunne godt have været strammet op. Den virker visse steder noget forvirrende, ikke mindst fordi vi springer i tid og dermed mellem flere generationer. Vi har at gøre med et kærlighedsdrama, hvor to mænd, en ægtemand og en elsker kæmper om den samme kvindes gunst over en periode på omkring 60  år. Alex Schulman siger: Min mormor var tavs i 60 år. Jeg ville give hende en stemme.

Foto: SF Film

Det er så gjort. Både i bogform, og nu på film. Brænd alle min breve en god film, som man fint kan se, selvom man ikke har læst bogen.

Skuespilpræstationerne er over en kam gode. Ikke mindst er dansk/svenske Asta Kamma August meget overbevisende som kvinden, der er splittet mellem samfundets forventninger til en god hustru og hendes eget hjerte.

Forfatteren til bogen siger om romanen:  Hvis vi hver især graver dybt ned i vores egen familiehistorie kunne vi sikkert finde spændende ting. Det har han gjort, og nu er bogen blevet filmatiseret. Gå ind og se den

Instruktør: Björn Runge

Medvirkende: Asta Kamma August, Bill Skarsgård, Gustav Lindh m.fl.

Premiere: Torsdag den 30. marts

Varighed:  120 min.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *