Menu Luk

∗  ∗  ∗  ∗  ∗

Anmeldelse/ Ulla Strømberg.

Forestillingen Ankomsten  er en charmerende og anderledes oplevelse med Teater Rio Rose på Sorte Hest. 

Det er vist aldrig set før: Dramatiseret grafisk bog uden ord – med filmatiserede tegninger og live underlægningsmusik.

Lyder det for mystisk: Den australske forfatter og illustrator Shaun Tan (født i 1974) har udgivet en tegne-bog om migration fortalt via en mandlig hovedperson, der kommer til et nyt land. Stregen er melankolsk i kul – og giver associationer til midten af det 20. århundrede et eller andet sted i en civiliseret verden, som dog har sine fantasifostre, dyr og bygninger.

 

Tegning: Shaun Tan.
Tegning: Shaun Tan.

Teatret Rio Rose, med kunstnerisk leder Tove Bornhøft, har filmatiseret tegningerne til en times fortælling med pianist Thomas Clausens nykomponerede musik i en blanding af klassiske og jazzede rytmer. Og så sidder vi der, ser på lærredet og iagttager pianisten, som er suppleret med en harmonikaspiller. Det er intimt, æstetisk smukt, fascinerende og anderledes. Aldrig oplevet før, vel?

Men stedet kunne såmænd ligeså godt have været i 1922 i stumfilmens dage, selv om tegningernes univers liggers et sted midt imellem 1950erne og eventyrverdenens slaraffenland.

Moralen lyder: det er svært at ville flygte, det er svært at komme til et nyt land, hvor alt er større og anderledes med farer lurerende overalt. Men engang imellem må man vove noget, og det gør den lille hovedperson, som til slut i ren idyl forenes med kone og barn i det nye land- som nu ikke er for svage sjæle.

Egentlig lægger forestillingen op til alle mulige diskussioner, som må være oplagt på højskoler og i de ældre klasser. For os andre er det ikke mindst ren fascination i en meget smuk og konsekvent udførelse.

Teater Rio Rose afprøver forskellige kunstneriske grænser. Selv skriver de, at de skaber forestillinger med bid i. Her er det gået godt – de har ramt noget væsentligt på en anderledes måde.

ANKOMSTEN

GÆSTESPIL AF TEATER RIO ROSE

MEDVIRKENDE: Pianist Thomas Clausen og akkordeonist Francesco Cali

FORFATTER OG ILLUSTRATOR: Shaun Tan

ISCENESÆTTELSE: Tove Bornhøft OG JONAS WAGNER

KOMPONIST: Thomas Clausen

til  23. maj 2015
www.riorose.dk

www.sortehest.dk