Menu Luk

Dengang i Maj

      

Anmeldelse af Tom Harpøth.

En varm og kærlig film om folk på flugt fra umenneskeligheden.

© 41 Shadows

Titlen (især den franske original ’En Mai, Fait Ce Qu’ll Te Plaît’) antyder et lystspil, men det er et spil på en meget alvorlig baggrund: Da Den anden Verdenskrig bryder ud i maj 1940, og tyske tropper invaderer Frankrig, bliver otte millioner franskmænd drevet på intern flugt i Frankrig. Vi følger beboerne i en lille nordfransk landsby, som under ledelse af byens borgmester Paul og hans kone Mado forsøger at redde alles liv ved at vandre mod syd for at undgå tysk bombardement og udradering af deres hjemstavn.

© 41 Shadows

Vi følger også den unge lærerinde Suzanne, som tager en 8-årig tysk dreng Max til sig i forsøget på at hjælpe ham med at finde sin far, Hans, i det kaos, der følger med invasionen og flugten. Langsomt og med stor varme beskrives den udvikling, der opstår i en så stor og skrøbelig gruppe, hvor alle bånd brydes og nye kommunikationsformer opstår. Max skriver for eksempel på alle de skoletavler i de byer, de passerer, beskeder til sin far, fordi han ved at faderen vil opsøge dem. Samtidig sættes borgmesterens autoritet på prøve, når skeptikere forsøger at sige ham imod. Modstand fra hans egen kone er nok den hårdeste kamel at sluge.

© 41 Shadows

For at gøre forvirringen komplet optræder der også en skotsk soldat som bliver god ven med den tyske Hans, efter at have mistet hele sit kompagni. Som det fremgår, er det en film, der drejer sig om de store eksistentielle ting i verden, men som også fokuserer på det helt nære. Det er en sand historie vi oplever, en historie som instruktøren har fået fortalt så mange gange af sine forældre, at han for at komme videre med den er nødt til at skabe denne store film. Vi oplever det Brandesianske motto ”at opleve det uendeligt store i det uendeligt små” på en stærkt håndgribelig og konkret måde.

© 41 Shadows

Filmen er optaget på en måde, der gør at vi rives med. Der skiftes fra det udefra sete til det indefra minutiøst beskrevne dirrende øjeblik. Vi oplever tyske militærfly udradere alt hvad der rør sig, til de ømmeste nærværende øjeblikke mellem mennesker på flugt. Og den ledsagende musik er stærkt medrivende. Komponeret til de mange billeder af total fjendskab og total nærhed og ømhed.

© 41 Shadows

Det er en flot og en lille smule sentimental film, men en film som man mærker en stærk nerve igennem. En film som instruktøren måtte lave. En film som du bør se.

Titel: Dengang i Maj (2015)
Instruktion: Christian Carion
Premiere: 6. April 2017
Varighed: 114 min.
Original Titel: En Mai, Fait Ce Qu’ll Te Plaît
Censur: 15 år