Kulturkupeen

Ditte og Louise

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Komedieserien Ditte og Louise kørte over de danske tv-skærme på DR1 i to sæsoner i 2015 og 2016. Serien handlede om to midaldrende skuespillerinder i midtlivskrise. Karrieren skrantede. Børn, kærlighed og sexliv lige så. Men for os der sad i sofaen og så med, var det ret morsomt at følge med i.

Filmen Ditte og Louise er en ny historie med et andet afsæt. Begge skuespillere er stadig midt i livet og overgangsalderen kører på fuldt blus.


Ditte(Ditte Hansen) og Louise(Louise Mieritz) turnerer med deres show ude i det ganske land, men derudover hænger skuespilrollerne bestemt ikke på træerne. Ditte, der gerne vil spille med i film, går til auditions, men bliver afvist gang på gang fordi hendes udløbsdato, for at tage sig godt ud på det store lærred er overskredet. Lige indtil hun får den geniale idé, at hun kan spille mand, og således forrykke datoen. Hun klistrer skæg på ansigtet og maser brysterne flade med en gaffatape lignende anordning. Hun ifører sig mandetøj, sænker stemmelejet og kalder sig Ditlev. Snart får hun iført sit kostume tilbudt en stor manderolle i en ny vikingefilm, og så kommer der andre boller på suppen.

Ditlev får tonsvis af opmærksomhed. Kvinderne er vilde med ham og det bedste af alt. Han bliver bedste ven med Anders W. Berthelsen. Så kan man dårligt nå længere indenfor den branche. Man kommer uvægerligt til at tænke på Dustin Hofmans glansrolle i Tootsi, som handler om en arbejdsløs mandlig skuespiller, der klæder sig ud som kvinde, for at få en rolle i en tv-serie.

Ditte lever sig så godt ind i sit nye køn, at hun snart får kvaler med hvem hun egentlig er? Ditte eller Ditlev. Louise betragter Dittes transformation fra sidelinjen og minder hende om, at den nye identitet også har en udløbsdato. På et tidspunkt vil hendes bedrag blive opdaget. Imens kæmper Louise med sit eget liv, hendes dårlige selvværd, når hun ser sin aldrende krop i spejlet og hendes bøvlede forhold til sin nye kæreste lægen David. Og så savner hun i den grad sin bedste veninde og kollega Ditte.

 

Ditte og Louise har mange gode takter. De første 30 minutter, er man fuld af optimisme og tænker: Det her fungerer. En komedie med dette afsæt lægger op til absurditet og sjove pinlige situationer. Og det er jo det de to skønne komikerne Ditte og Louise kan. Det kunne blive årets sjoveste danske komedie.

Men efter et stykke tid kammer det over, og det hele bliver bare for plat og for meget af det samme. Det er ikke engang pinligt. Jeg kedede mig lidt. Nogle af de morsomste scener, er de scener, hvor Ditlev glemmer, at han er Ditte og omvendt. Scener hvor hele korthuset er ved at falde sammen. Her er der noget at komme efter.

Ditte og Louise har skrevet manuskriptet og spiller selv rollerne. De forsøger med deres film at gøre op med de stereotype kønsrollemønstre, og de er dygtige. Hatten af for det. Grundlæggende er filmen en slags situationskomedie med faste karakterer i humoristiske situationer. Om man er til filmens humor er en smagssag.

500.000 seere fulgte med i tv-serien Ditte og Louise, så der skal nok også komme gang i salget af billetter til filmen.

Instruktør: Nicklas Bendixen

Fotos og trailer: Nordisk Film, Rolf Konow
Premiere: 13. September 2018