Kulturkupeen

Dolittle

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Doctor Dolittle er oprindeligt en bogserie skrevet af den engelske børnebogsforfatter Hugh Lofting (1886-1947) som under Første Verdenskrig fra skyttegravene sendte illustrerede breve/ historier hjem til sine børn om lægen, der kan tale med dyrene.

Bøgerne blev som bekendt en stor succes og er filmatiseret flere gange bl.a. i 1967 med Rex Harrison i rollen som Doctor Dolittle, og i 1998 med Eddy Murphy i selvsamme rolle.

Foto: United International Pictures

Den nye film om manden med de særlige evner hedder blot Dolittle. Her er Robert Downey Jr. Dolittle omgivet af mange talende dyr herunder en struds, et egern, en papegøje, en gorilla, en and, en isbjørn, en giraf og en blæksprutte.

Vi befinder os i Victoriatidens England. Dolittle bor isoleret på landet på en større landejendom med alle sine dyr. Han sørger over tabet af sin hustru, der som han selv, var opdagelsesrejsende og forliste med et skib på en af sine ekspeditioner.

En dag får han besøg af drengen Tommy(Harry Collett), der ved en fejltagelse har skudt et egern, som har behov for akut dyrlægehjælp. Samtidig dukker den unge Lady Rose(Carmel Laniando) også op med en besked fra selveste Dronning Victoria, som er alvorligt syg. Dronningen, som er bekendt med Doolittles særlige evner, ønsker at han skal tilse hende.

Foto: United International Pictures

Han ankommer til slottet med alle sine dyr og lover dronningen, at han vil drage til den sagnomspundne ø Eden Tree Island, hvor der findes en speciel frugt, der kan kurere hendes sygdom.

Herefter stiger han med dyrene ombord på sit gode skib Water Lily, der bringer dem til fjerne egne. Her møder han i Monteverde sin svigerfar piratkongen Rassouli(Antonio Banderas), som er fjendtlig stemt overfor Dolittle, da han tror at Dolittle er skyld i hans elskede datters død.

Foto: United International Pictures

Hugh Loftings eventyr om Doctor Dolittle, der kan tale med dyrene er charmerende, sjovt og underholdende. En klassiker de fleste små og store elsker. I begyndelsen af filmen tegner alt også godt, men så kammer det over. Der går simpelt hen for meget computeranimation og action i den film. Det hele bliver for kunstigt og for voldsomt.

Tempoet i mange børnefilm i dag er hurtigt, men denne grundlæggende poetiske historie om en mand med helt særlige evner, der tynget af sorg bevæger sig på en rejse for at redde Dronningen kommer ikke rigtigt til sin ret.

Det skorter ikke på kendte skuespillere i filmen. Robert Downey Jr. spiller Dolittle og Antonio Banderas piratkongen. Derudover er der i den engelske udgave mange kendte skuespillere, som lægger stemmer til dyrene bl.a. Emma Thompson som den kloge papegøje.

Foto: United International Pictures

Bag filmen står Stephen Gaghan som både er filmens instruktør og manuskriptforfatter. Filmen vises både på engelsk med danske tekster og med dansk tale.

.Instruktør: Stephen Gaghan
Trailer: United International Pictures

Premiere: 23. januar 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.