Kulturkupeen

Flugten til frihed

∗∗∗∗∗

Flugten til frihed er en flot western inspireret film, der foregår i Algeriet i 1954. Ikke en western i traditionel forstand, der foregår i sidste halvdel af det 1900 århundrede i det vilde vesten i USA, men en ukonventionel en af slagsen med det nordafrikanske højland som baggrund. Grundmodellen om modsætningen mellem de, der koloniserer og de, der bliver koloniseret er principielt den samme.

Foto: Pathé International og 41SHADOWS

Nobelpristageren i litteratur Albert Camus’ novelle Gæsten er inspirationskilde til filmen, der foregår over to dage. Daru(Viggo Mortensen) er skolelærer og underviser på sin egen lille skole, der ligger afsondret på et plateau midt i det øde algierske højland. Børnene kommer fra de omliggende små landsbyer. Hans mål er, at give børnene, hvis forældre typisk er analfabeter, en bedre mulighed i tilværelsen ved at kunne læse og skrive.

En dag får Daru besøg af en politimand, der beordrer ham til at ekskortere fangen Mohamed(Reta Kateb), der har slået sin fætter ihjel, til den nærmeste større by, Tinguit, så Mohamed kan blive stillet for en domstol. Daru nægter, men da politimanden truer ham med, at franskmændene vil lukke hans skole, hvis han ikke gør det, indvilger han. Sammen begiver Daru og Mohamed sig på en vandring på ca. 10 timer mod Tiguit. Det viser sig, at blive en meget farefuld færd, hvor de bliver forfulgt ikke blot af fætterens familie, der ønsker blodhævn, men også af franskmændene. Der bliver udkæmpet nogle voldsomme blodige slag under vejs. Instruktøren David Oelhoffen siger om filmen: Sammenstødet imellem to lovsystemer er historiens kerne og basis for karakterernes indbyrdes relationer. Vi er vidne til to kulturer og to sæt moralbegreber, som historien tvinger til koeksistens. Også i dag en højaktuel problemstilling.

Foto: Pathé International og 41SHADOWS

Filmen tager som nævnt udgangspunkt i Camus´ novelle, men i forbindelse med dens omskrivning til et filmmanuskript er historien ændret således, at den bl.a. har fået en anden slutning end novellen.

Det, der bærer denne film, er Viggo Mortensens tolkning af karakteren Daru, der som handlingen udvikler sig, bliver nødsaget til  at vælge side i den fransk-algierske kolonikonflikt. Dernæst de   smukke naturbilleder af den algierske højland.

Viggo Mortensen, der nok mest er kendt for karakteren Aragorn i Ringenes Herre-trilogien, har spillet med i over 30 film. Han er halvt dansk, har tilbragt en del af barndommen i Sydamerika og har boet mange steder bl.a. i Danmark. I Flugten til frihed yder han en toppræstation. Med sin dvælende og intense spillestil, virker han totalt troværdig, og efterhånden som filmen skrider frem, og lag på lag af de to flygtninges livshistorie bliver afsløret, bliver Darus karakter mere og mere interessant.

Visuelt kan filmen noget ud over det sædvanlige. Vi befinder os på et gudsforladt, goldt og forblæst sted i Atlasbjergene. Alligevel formår fotografen Guillaume Deffontaines med sit rolige kamera og sine billeder i afdæmpede brune, grå og blå nuancer at forvandle landskabet til et fængslende smukt sted.  Filmen er hovedsagelig filmet udendørs med naturligt lys. Det gælder også de scener, der er finder sted ved daggry og i skumringen.

Flugten til frihed er en film, der gør indtryk. Kan varmt anbefales.

Trailer: Pathé International og 41SHADOWS

Instruktør: David Oelhoffen