Kulturkupeen

Green Day’s American Idiot – nu i Østre Gasværk.

∗ ∗ ∗ ∗

Green Day’s American Idiot  – nu i Østre Gasværk.

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Speederen er i bund fra først til sidst i produktionsselskabet Heltemus’ genopsatte musical ”Green Day’s American Idiot”.  Flot, stramt og professionelt serverer alle de syngende og dansende unge mennesker endnu en gang historien skabt af det amerikansk punkorkester Green Day, der huserede i 1990erne og 00’erne.

Green Day’s American Idiot. Musical i Østre Gasværk produceret af Heltemus. 2021. Foto: Martin Mydtskov, Huset Mydtskov.

”American Idiot”  beskriver ikke mindst den samfundsderoute, som det amerikanske samfund oplevede og oplever. I musicalen møder vi masser af stoffer og militærets uhyggelige lange arm, som kan knuse unge menneskers fremtidsmuligheder på grund af psykiske og fysiske eftervirkninger.

Musikken til ”American Idiot” er fra et album skabt i 2004. Musicalen kom omkring 2010, mens Heltemus satte den op i Den Grå hal på Christiania i 2017. Dengang var scenen vist forholdsvis smal, og det gav en nærhed til publikum samtidig med en tydelig råhed.  Det var dog godt set af Heltemus, at Østre Gasværk også kunne være et egnet spillested.

Men Østre Gasværk har for få år siden gennemgået en lidt for kraftig renovering, der har betydet bombastiske indgreb på mure og i rummet. Hele bygningen er blevet mainstream. Foyeren er dog via nyt lysdesign blevet lidt sjovere, men selve publikumsopstillingen er alt for tydelig, og mange af de rå mure er blevet overpolstret med tæpper af akustiske hensyn. Der er tilgengæld  alskens nye, tekniske muligheder. Det får Benjamin La Cours gamle scenografi fra Den Grå Hal til at synes meget markant. Store klodser og gulve hæves og sænkes i et væk, så man bliver helt bange for, om teknikken nu husker det hele.  Det er måske slet ikke nødvendigt, men fungerer fint sammen med lysdesignet af Jonas Bøgh. Men det havde ikke gjort noget med lidt mere tillid til spillerne og rummet.

Green Day’s American Idiot. Musical i Østre Gasværk produceret af Heltemus. 2021. Foto: Martin Mydtskov, Huset Mydtskov.

Instruktøren og koreografen Tim Zimmermann har tilsyneladende ønsket at toptune hele fortællingen. Flot er det blevet med en interessant og velsyngende svensker i front: Victor Norén. Han er i det daglige sanger og musiker, men har naturtalentets umiddelbare evne til at skabe nærvær. Rollen er derimod fæl. Han er fyren, der sammen med et par venner gerne vil til storbyen, men bukker under for fristelserne og bliver afhængig af stoffer. Også det psykologiske formår han at udtrykke.

Green Day’s American Idiot. Musical i Østre Gasværk produceret af Heltemus. 2021. Foto: Martin Mydtskov, Huset Mydtskov.

Julie Steincke, der kendes fra flotte præstationer på Det Ny Teater, er her ovre i rocken. Det gør hun godt og koldt med vilde skift i stemmen. Genren rockmusical er også ny for Fredericia-musicaldarlingen  Diluckshan Jeyaratnamb. Han fik sit gennembrud som sigøjnerleder i ”Klokkeren fra Notre Dame” og efterfølgende hovedrollen i ”Prinsen af Ægypten”. Også her i ”American Idiot” hjælper hans umiddelbare charme og gode stemme, mens rocken nok skal blive endnu mere rå med tiden. Johannes Nymark har også en af de fremtrædende roller, men synes ikke at hvile i figuren. Nok har han fået lidt af en skurkerolle, som fyren, der ikke gider være far for det barn, han har sat i verden, men alligevel. Der må ikke kun vrænges i en musicalrolle.

Green Day’s American Idiot. Musical i Østre Gasværk produceret af Heltemus. 2021. Foto: Martin Mydtskov, Huset Mydtskov.

Udenom er der et ”kor” med velsyngende mænd og kvinder, som i højt tempo giver den hele armen i Zimmermanns lidt stereotype bevægelser.

Et væsentligt problem i denne opsætning er sproget. Man har valgt at lade alle synge og tale engelsk, men hverken sangtekster eller de få replikker er til at opfatte, i hvert fald ikke, hvor jeg sad. Derved bliver det hele til ufarligt show og ikke en mere politisk engageret historie om et amerikansk samfund, der ikke tager hånd om ungdommen.

Ærgerligt nok. Men samlet set er der tryk på rockmusikken, og hvis man vil nøjes med et flot show og nogle dynamiske sangere og dansere, uden at tage politisk stilling, er det hele ok. Og i øvrigt et (desværre) usynligt fremragende 8 mands orkester.

Godt gået af holdet og Heltemus bag.

Green Day’s American Idiot. Musical i Østre Gasværk produceret af Heltemus. 2021. Foto: Martin Mydtskov, Huset Mydtskov.

Som bekendt har regeringen og kulturpolitikere i øvrigt krævet, at Det Kongelige Teater skal spille musicals, fordi det er lettere at forstå for den brede befolkning og måske også for politikerne.  Jeg vil hermed opfordre alle og ikke mindst socialdemokrater til at opleve ”American Idiot” på Østre Gasværk med masser af musik og et effektivt show – og tilføjer jeg – skabt af mennesker, som brænder for sagen og har investeret egne økonomiske midler i projektet.

Henvisning til min gl. anmeldelse: https://www.kulturkupeen.dk/green-days-american-idiot-graa-hal-paa-christiania/

 

Medvirkende: Johannes Nymark, Julie Steincke, Viktor Norén, Diluckshan Jeyaratnam, Ksenia Timoshenko, Johanne Milland Pedersen, Anders Gjesing, Jacob Prüser, Mads Æbeløe Nielsen, Cathrine Tøt, Katrine Skovbo Pedersen, Daniel Trelborg Hansen, Emmie Asplund, Eric Hallengren, René Wormark, Patrick Svingholm Terndrup & Frederikke Vedel.

Instruktør & koreograf: Tim Zimmermann

Medinstruktør: Carsten Friis

Koreograf assistent: Patrick Svingholm Terndrup

Scenograf: Benjamin La Cour

Kapelmester: Mikkel Gomard

Lyddesign: Tim Høyer v. Whatsounddesign

Lysdesign: Jonas Bøgh

Maske & paryk: Camilla Kreutzmann

Kunstnerisk leder: Thomas Bay

Producent: Heltemus ApS v. Tine Kronborg Hansen

https://www.osterbroteater.dk/forestilling/american-idiot/

spilleperiode:

26.6 – 11.7 2021
5.8 – 21.8 2021

Spilledage:

Torsdag kl. 19.30
Fredag kl. 18.00 og 21.30
Lørdag kl. 18.00 og 21.30
Søndag kl. 15.00

www.heltemus.dk

www.americanidiot.dk

www.osterbroteater.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *