Menu Luk

Held og Lykke Leo Grande

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Emma Thompson behøver næppe en præsentation. Hun er er en gudsbenådet engelsk skuespiller, der kan spille med en så overvældende intensitet og et nærvær, at det næsten blæser én om kuld. Hendes mimik rummer hele følelsesregistret. Intenst og gribende.

Foto: Scanbox

I Held og Lykke Leo Grande spiller Emma Thompson, Nancy Stokes en 60 + årig pensioneret skolelærer.  Efter hendes mand død beslutter hun sig for at leve resten af livet fuldt ud. Herunder også sexlivet, som ikke just har været det store sus i parrets 31 år lange ægteskab.

I stedet for at ærgre sig over det, handler hun og hyrer sexarbejderen Leo Grande (Daryl McCormack), som skal fyre op under hendes hengemte lyster. Hun længes efter eventyr, menneskelig kontakt og god sex.

Held og Lykke Leo Grande er et kammerspil, der primært foregår på et lejet hotelværelse. Vi er med til tre møder mellem de to. Man kommer uvægerligt til at tænke på filmen Pretty Woman, hvor det i modsætning til Held og Lykke Leo Grande var kvinden der var prostitueret.

Foto: Scanbox

Leo Grande er en gudesmuk, sympatisk og begavet ung mand. Han holder kortene tæt til kroppen, og fortæller os aldrig rigtig, hvorfor han egentlig er havnet i sexindustrien. Man tænker i sit stille sind: Den mand må have så mange andre muligheder for at tjene penge. Nancy Stokes er en knivskarp no nonsens kvinde. Emma Thompson siger: Vi er vant til at se ældre mænd med yngre kvinder…. men ikke ældre kvinder med unge mænd. Det er ikke det, vi ser i samfundet, og det er ikke noget som vi ser på film, og hvis vi endelig gør, er der noget oversexet ved den ældre kvinde. Man må give hende ret.

Nancy har fulgt samfundets uskrevne regler hele livet. Hun har gjort alt det rigtige. Har været lykkelig gift, har to succesfulde børn og har haft en god karriere. Alligevel har der manglet noget i hendes liv, hvilket hun ultimativt finder i hendes forhold til Leo Grande. Og det på trods af, at de to har vidt forskellige dagsordener og befinder sig forskellige steder i livet.

Emma Thompsons lever helt op til vores forventninger, og yder en fremragende præstation som kvinden,  der med intelligens og udstråling afprøver egne grænser, men samtidig også tør vise sårbarhed.

Foto: Scanbox

I en scene står hun nøgen foran spejlet og kigger undersøgende på sin aldrende krop. En stærk scene.

Filmen handler grundlæggende om at turde leve livet, være nysgerrig og handle på det. Det er jo et banalt udsagn, men det gør det ikke mindre sandt. Vi bliver konfronteret med to livshistorier om personer i forskellige faser af deres liv. Uanset hvor man befinder sig i sit liv, er det vigtigt, at turde stå ved den man er.

Er du til satire og en skarp monolog, så gå endelig ind og se Held og Lykke Leo Grande. Og så gør det jo ikke ligefrem noget, at det netop er Emma Thompson, der spiller hovedrollen og endnu engang viser sit alsidige og fremragende skuespillertalent. Det bliver til fire store stjerner herfra.

Instruktør: Sophie Hyde

Premiere: 22.september 2022

Trailer: Scanbox

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *