Kulturkupeen

Home Work, A memoire of my Hollywood years af Julie Andrews.

Bogomtale af Eva Zierau.

Navnet Julie Andrews får en til at tænke på klassiske filmmusicals som Mary Poppins(1964) og The Sound of Music(1965). En smuk skuespillerinde, sanglærke og forfatter med en beundringsværdig karriere bag sig. Home Work , A memoire of my Hollywood years er hendes anden selvbiografi. Den første, en bestseller, hed Home, A memoire of my early years. Her skrev hun om sin i bund og grund dysfunktionelle familie og svære  barndom og ungdom, og hvordan det var at vokse op I England under Anden Verdenskrig. Da hun var ni år, gik det op for forældrene, at Julie havde et helt særligt sangtalent og hendes mor og stedfar, som var vaudeville stjerner tog Julie med på turné, hvor hun optrådte sammen med dem. Det blev således ikke til megen skolegang, og var på mange måder en svær tid for hende, men det blev derimod den spæde start på hendes enestående sangkarriere.

Den i dag 84 årige Julie Andrews har skrevet Home Work, A memoire of my Hollywood years sammen med sin datter, Emma Walton Hamilton. Bogen giver et indtryk af en i bund og grund beskeden og tænksom superstjerne med hjertet på rette sted. Det er som om, al den virak, forgudelse, rigdom og minglen med tidens største stjerner som Dick Van Dyke, Walt Disney, Elisabeth Taylor, Richard Burton, Paul Newman, Max  von Sydow, Carol Burnett, Gene Kelly, Sophia Loren, Nathalie Wood og Jack Lemmon for bare at nævne nogle få kendisser fra filmverdenen dengang, har prellet fuldstændig af på hende. Hun fik en Oscar for sin hovedrolle i Mary Poppins. Fra det tidspunkt gik det kun en vej: Fremad. Vi følger hende fra hendes første ægteskab med ungdomskæresten fra England Tony Walton med hvem hun får datteren Emma. Tony arbejder som scenograf og kostumedesigner indenfor film og teater i England og USA.  Da deres respektive karrierer bevirker, at de må bo hver for sig, han typisk i New York og London og hun i Californien, bliver de på et tidspunkt enige om at lade sig skille. Kort efter indleder Julie et forhold til Hollywood instruktøren og manuskriptforfatteren Blake Edwards, Han bliver hendes livs store kærlighed, og de holder sammen til hans død i 2010. Edwards er især kendt for filmserien Den Lyserøde Panther og filmen Breakfast at Tiffanys(1961) med Audrey Hepburn, som fik hovedrollen i My Fair Lady(1964), selv om hun ikke selv sang i filmen, frem for Julie Andrews, fordi Warner Bros. mente, at Julie på det tidspunkt ikke havde nok erfaring som filmskuespiller.

Julie og Blake bor i løbet af deres ægteskab i Los Angeles, i London, i Gstaad i Svejtz og flere andre steder. Blake har to børn af første ægteskab og sammen adopterer de to små piger fra Vietnam. Vi hører om hendes mange koncerter og shows fra et hav af steder verden rundt, lige fra Royal Albert Hall i London til Las Vegas. Ind imellem laver hun tv-serier og film. Irving Berlins There’s No Business Like Show Business synes at være allestedsnærværende i Julie’s liv. Nogen gange bliver det dog for meget for hende, og hun må tage en pause.

Hele hendes historie er bygget op omkring dagbogsnotater, som er citeret i bogen, fra hun er helt ung.

Hvis man er interesseret i amerikanske musicals kan Home Work anbefales. Den giver et godt billede af genren og de mennesker der stod bag fra 60erne og frem. Det er historien om en ung kvinde med et ekstraordinært talent, der trods alle odds får muligheden for at udnytte det og bliver verdensstjerne. Det er også historien om et smukt mennesker både udenpå og indeni. Et menneske som greb chancen, da den viste sig, kæmpede for sin position i branchen og lykkedes både med karrieren og privatlivet. Ingen negative afsløringer og skandaler her. Man kommer til at holde mere og mere af Julie Andrews, som bogen skrider frem. Skal man lige komme med et lille hjertesuk, er der måske i overkanten af namedropping i bogen. Man skal være ret indforstået for at kunne nikke genkendende til det væld af folk i den amerikanske film og musik branche vi bliver præsenteret for. Bogen er endnu ikke oversat til dansk, så hvis man vil læse den bliver det på originalsproget. Den kan købes på amazone.co.uk til 8 £. God fornøjelse.

Forfatter: Julie Andrews

Udgivelse: Efteråret 2019

Foto:The Orion Publishing Group Ltd

Forlag: Hachette Books USA, Weidenfeld &Nicolson, Great Britian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *