Menu Luk

Human Capital

∗ ∗

Thriller og sort humor

Italienske film ser vi desværre ikke særlig meget til på disse kanter. Anderledes forholder det sig med nabolandet Frankrigs filmproduktion. Den har vi nydt i årevis. Human Capital er trods navnet italiensk og bygger på den amerikanske bestseller af samme navn, skrevet af  forfatter og film anmelder Steven Amindon.

Det er en lidt rodet historie. Året er 2010. Den økonomiske krise brager løs. Vi befinder os i en større by i Norditalien. En cyklist bliver en mørk vinternat på en øde vej påkørt af en flugt billist. Dette bringer to meget forskellige familier sammen. Den ene er den usympatiske hovedrige børsspekulant Giovanni Bernaschi (Fabrizio Gifuni), hans hustru og søn.  Den anden er den fallerede, sleske ejendomsmægler Dino Ossola(Fabrizio Bentivoglio, som uden en klink på lommen kaster sig ud i en investering i Bernachis pengecirkus, idet han regner med hurtigt, at kunne score en gevinst på 40%.

FotoPressebillede

Filmen springer frem og tilbage i tid til den skæbnesvangre ulykke. Det er fortællemæssigt et godt greb, hvor vi langsomt ud fra hver enkel karakters point of view får fortalt historien om, hvad der egentlig skete den nat cyklisten blev kørt ned. De mange sideplots gør, at filmens røde tråd til tider bliver lidt diffus.

Filmen har træk fra thrilleren med spænding, skurke og suspense. Der er også en del sort humor i filmen, hvilket medfører, at den også er ret morsom.

Manuskriptforfatter og Instruktør Paolo Virzi, som i dag er en af Italiens mest anmelderroste instruktører, står bag filmen. Hans mål med filmen har været, at fokusere på, hvordan penge kan korrumpere relationer mellem mennesker.

Filmens stjerne er Valeria Bruni Tedeschi som Carla Bernaschi, børsspekulantens frustrerede hustru. Bag sit smukke ydre fornemmer man råstyrke, sårbarhed og dybde. Hun er i øvrigt søster til Carla Bruni Sarkozy.

Filmen har turneret på diverse festivaler og er dette års oscar bidrag fra Italien.

En interessant og underholdende film.

Instruktør: Paolo Virzi

Premiere: 20. november 2014